АНОНС: події на історичну тематику на Kyiv Book Weekend

У Києві з 8 до 10 грудня відбуватиметься книжковий фестиваль-ярмарок Kyiv Book Weekend.

Про це йдеться на сайті фестивалю.

У програмі заявлено понад 150 подій на семи сценах: це зустрічі з українськими письменниками та громадськими діячами, а також аніме-фестиваль та косплей-шоу.

  • Діалог істориків — "Мрії та чин. Як українці вперше будували свою державу". Під час заходу будуть представлені нові книжки істориків Ігоря Гирича "Сіячі. Українські інтелектуали, які пробудили ідею незалежності" та Віталія Скальського "160 днів Української Народної Республіки". Учасники: Ігор Гирич, Віталій Скальський, Василь Шандро - 8 грудня о 16:00
  • Розмова про зображення Голодомору з перспективи його організації у спогадах Віктора Кравченка "Я вибрав свободу". Учасники: Дмитро Білий і Ольга Погинайко - 9 грудня о 12:00.
  • Розмова з істориком Радомиром Мокриком навколо книжки "Бунт проти імперій". Розмову модеруватиме журналіст Сергій Стуканов — 9 грудня о 13:00.
  • Публічна розмова "Повалення рашизму — історична місія України". Учасники: Лариса Якубова, модеруватиме Антон Дробович - 9 грудня о 13:00.
  • Російсько-Українська війна. Два контексти. Учасники: історики Сергій Плохій та Володимир В'ятрович - 9 грудня о 17:00.
  • Таємні сторінки нашої історії: розмова навколо книжок "Архіви КГБ" та "Шпигун і зрадник". Учасники: Андрій Когут і Едуард Андрущенко - 10 грудня о 12:00

Книжковий фестиваль пройде 8, 9 та 10 грудня у Києві в павільйоні № 1 Міжнародного виставкового центру за адресою Броварський проспект, 15.

Фестиваль є благодійним, усі кошти з продажу квитків (після сплати організаційних витрат) розподілять між двома благодійними ініціативами: програмою "Запакуй Небо" від "Нової пошти" та БФ "Повернись живим" і БФ "Бібліотечна країна", що опікується бібліотеками усіх рівнів.

 

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.