Канада відмовила Росії видати ветерана СС "Галичина" Ярослава Гуньки

Канада відмовила російському МЗС в екстрадиції ветерана СС "Галичина" Ярослава Гуньки.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

"Формально відмовили на наш запит про видачу з посиланням на відсутність договору про екстрадицію між нашими країнами", — заявили в МЗС РФ.

Восени 2023 року слідчий комітет Росії заочно звинуватив у геноциді колишнього бійця СС "Галичина" Ярослава Гунька, який проживає в Канаді. Мовляв, Слідством у Державному архіві РФ та Центральному архіві Міноборони рф отримано документальне підтвердження про місця дислокації, ведення бойових дій дивізією СС "Галичина", в якій проходив службу Гунько. Росіяни заявляють, нібито Гунько причетний до вбивств не лише громадян СРСР, а й поляків та білорусів у 1944 році.

Нагадаємо, 22 вересня президент України Володимир Зеленський виступив у парламенті Канади, після чого речник Ентоні Рота представив присутнім Ярослава Гунька, запропонувавши вшанувати його як "героя Другої світової війни". Він назвав його "українським та канадським героєм" і подякував за службу. Канадські законодавці зустріли Гунька стоячи з оваціями, а Зеленський підняв кулак на знак підтвердження.

Згодом стало відомо, що Гунько воював у складі дивізії "Галичина". Розгорівся скандал, і Ентоні Рота заявив, що ані його колеги, ані українська делегація не знали про присутність у залі цієї людини, а сам він дізнався про деталі його біографії набагато пізніше.

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.