IN MEMORIAM: Померла діячка "Солідарності" Людвіка Вуєць.

У Польщі у віці 83 роки померла діячка "Солідарності" Людвіка Вуєць.

Про це повідомила історикиня Ольга Гнатюк.

"Відійшла у вічність Людка Вуєць. Так склалося, що в цей день - День матері в Польщі. Людвіка була теплою, як мати до всього того дуже широкого кола людей опозиції та її симпатиків. Була жорсткою до ворогів свободи. Про іншу героїню польської Солідарності писали "імʼя і "Солідарність". Людка була не менш знаковою, і не менш характерною - в обох сенсах цього слова. Світла Її памʼять, хай спочиває в миру її душа, хай там - здалеку чи зблизька - разом з Генриком за нас усіх вболівають", - написала Ольга Гнатюк.

Людвіка Вуєць народилася 2 квітня 1941 року у Львові в єврейській родині. Вивчала фізику у Варшавському університеті, а в 1972 році закінчила факультет математики, фізики та хімії Лодзького університету. У 1970 році вона вийшла заміж за Генрика Вуєця.

У 1980 році Людвіка приєдналася до "Солідарності", працювала в агенції преси "Солідарність". Була інтернована під час воєнного стану і звільнена в березні 1982 року. Почала співпрацювати з Комітетом допомоги особам, позбавленим волі та їхнім родинам, та таємними структурами спілки. З 1995 по 2002 рік вона була членом місцевої влади Варшави як секретар і член правління гміни Варшава-Центр.

 

.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.