Прем’єра фільму “Довбуш” відкладена, фільм в цьому році не вийде

Один із найдорожчих фільм в історії українського кіно – “Довбуш”, прем’єра якого планувалася на 10 листопада 2020 року, в цьому році не вийде через пандемію.

Про це в інтерв'ю для інформаційної агенції Главком розповів режисер, автор ідеї стрічки Олесь Санін.

"Планували закінчити "Довбуша" в цьому році. Через пандемію, як і у всіх, змінюються плани… Фінансування від держави більше не очікується, на закінчення проєкту плануються кошти продюсерські (інвесторів, рекламні, попередні продажі та ін.)", – сказав він.

 

За словами Саніна, очікуваний фінальний бюджет фільму – близько 100 млн грн. "До проєкту є інтерес іноземних кампаній. В фільмі знімаються Сергій Стрєльніков, Олексій Гнатковський (дебют), Даша Плахтій… і польські Агата Бузек і Матеуш Костюкевич. Можливий вихід фільму або його розширеної версії на міжнародних стрімінгових платформах. Ми над цим працюємо", – додав режисер.

Олесь Санін стверджує, що фільм зорієнтований переважно на національний ринок, але ведуться переговори і з іноземними партнерами.

 

Історико-пригодницька драма "Довбуш" розповідає про одного з найвідоміших борців за свободу свою і всього краю, легендарного ватажка опришків, грози панів, "що хлопам кривду робили" ‒ Олексу Довбуша.



Синопсис

У першій половині XVIII ст. у Карпатських горах розгортається драма життя Олекси Довбуша, його непростого кохання та боротьби за гідну долю для свого народу, і тут навічно оселяється таїна його безсмертя.

Ватага опришків під проводом двох братів, Івана та Олекси Довбушів, їхня невловимість і зухвалість стали надією для народу і пострахом для ворогів.

Дороги братів розходяться, панство кидає всі зусилля на придушення волелюбних настроїв, якими охоплені Карпати. Смерть чи безсмертя переможуть у цьому двобої?

 

Головні ролі виконують: Сергій Стрельников, Олексій Гнатковський, Даша Плахтій, Ростислав Держипільський, Олександр Мавріц.

Автором ідеї, співавтором сценарію та режисером картини є Олесь Санін, який свого часу зняв справжні хіти – "Поводиря" і "Мамая". Продюсує стрічку Максим Асадчий, оператором-постановником є Сергій Михальчук. Сценарій написаний Василем Портяком, Максимом Чернишем та Олесем Саніним. Режисер монтажу – Денис Захаров.

Зйомки фільму "Довбуш" стартували у серпні 2018 року кінокомпанією "Пронто Фільм". Знімали в найбільш мальовничих місцях Карпат – в Буковці та на Синевірі, на Чорногорі та на Стігу, на Писаному камені та в багряному лісі. Взагалі для зйомок фільму обрані унікальні природні локації, а також реальні місця перебування історичного героя Олекси Довбуша.

Один із найдорожчих фільм в історії українського кіно ‒ "Довбуш" Олеся Саніна ‒ з бюджетом у 86,7 мільйона гривень, був заявлений на 10-му конкурсному відборі Держкіно 2017 року, який проект виграв у секції "Ігрові тематичні (Велич українського духу на прикладах легендарних героїв народного фольклору)".

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.