1989: Вацлав Гавел стає президентом соціалістичної Чехословаччини

Відео про перемогу Оксамитової революції в ЧССР - комуністи обирають своїм керівником лідера дисидентського руху. Вацлава Гавела нарешті допускають до державного телеефіру, і він говорить "з паперу", без підкажчика, щоб його промова не виглядала фальшиво.

Це відео зняте 16 грудня 1989 року. На ньому зафіксовано момент межичасся - попередній президент Чехословацької соціалістичної республіки, комуніст Густав Гусак, який перебував при владі з 1975-го, подав у відставку 10 грудня, а нового президента іще не обрали.

Разом із Густавом Гусаком у відставку пішов і комуністичний уряд. Ці події сталися внаслідок Оксамитової революції - масових демонстрацій і страйків, які пройшли Чехословаччиною у другій половині листопада 1989 року. Ще один наслідок цих подій - те, що лідеру демократичної опозиції, драматургу Вацлаву Гавелу нарешті дозволили виступити на державному телебаченні ЧССР.

Естрада і політика. Прага-1968 - дві долі зірок поп-музики

Уривки з цього виступу і записані на відео.

Поки Гавела гримують, він говорить, що так і міг би виступати (в накидці для гриму), а коли пудрять, питає, чи не вийде з нього японець (вочевидь якийсь театральний жарт :) ). Потім оператори сваряться, як довго тримати в кадрі відеопідкажчик, щоб глядачі побачили, що Гавел справді не читає з нього.

Гавел тим часом жартує, що глядачі вперше побачать підкажчик і будуть лише на нього дивитися, а не слухати виступ.

"Я написав свою промову сьогодні до обіду й читатиму її з листка, бо не люблю обману й засуджую тих політиків, які читають свої промови з допомогою "читалки" на камері, - говорить колишній дисидент, який відсидів у 1970-их за підтримку переслідуваного владою рок-гурту Plastic People of the Universe. - Ця країна вже бачило достатньо фальші й обману".

"Я один із вас, - звертається він до глядачів. - Громадянин цієї держави, який розуміє і відчуває свою частку відповідальності за долю країни. А до того ж людина незвична до освітлення, камер, журналістів і яка не вміє говорити так, як ті, хто вже до цього звик".

За кулісами телезвернення залишилися напружені переговори, проведені опозицією з комуністами та перехідним "урядом народного порозуміння". За тиждень ці ж комуністи одноголосно зроблять Гавела президентом (голову держави у Празі обирає парламент країни).

29 грудня 1989 року Вацлав Гавел став на чолі ЧССР - перший президент-некомуніст соціалістичної Чехословаччини. В Україні тоді при владі ще була КПРС: виконавчу вертикаль очолював уродженець Донбасу Віталій Масол, законодавчу - Валентина Шевченко, а майбутній президент Леонід Кравчук працював завідувачем ідеологічного відділу ЦК КПУ.

Після свого обрання Гавел не став переслідувати своїх колишніх опонентів - хоча в 1970-их значна частина чехів і словаків вірно служила комуністичному режиму, переслідуючи дисидентів, за мовчазної згоди більшості суспільства. Натомість він забезпечив вільні вибори, вивід радянських військ та поступову переорієнтацію країни на Захід. До речі, зараз у Чехії замість знижувати пенсії комуністам підвищують пенсії учасникам опору.

Після розпаду Чехословаччини, у 1993 році Гавел став першим президентом незалежної Чехії. Потім його обрали удруге, в 1998-му. Утретє обрати не дозволяла конституція країни, тож у січні 2003 він пішов з посади, приєднавшись до руху "зелених". У 1999-му Чехія стала членом НАТО, у 2004-му - Євросоюзу.

Сьогодні, 18 грудня 2011 року Вацлав Гавел помер. Йому було 75 років.

---------------

P.S. "Історична Правда" висловлює подяку Тетяні Окопній за переклад з чеської

Мальтійський лицар – в оперативній розробці нквс

"Протягом кількох місяців у Парижі існує організована Токаржевським таємна організація під назвою «Орден Св. Юра» (ім’я Петлюри). Ця організація… налічує близько 20 осіб… Мета організації достеменно не з’ясована. Кажуть, що цим таємним товариством керував Василь Вишиваний…"

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?