НОВІ ВИКЛИКИ. Навіщо «Історична правда» збирає 10 мільйонів?

«Закритися, чи змінитися?» - саме з таким питанням ми звернулися до наших читачів трохи більше року тому. Нині перед нами новий виклик. На тлі імовірного приходу до влади безідейних популістів є ризик втратити курс на подолання тяжіння тоталітарного та імперського минулого. Україні потрібні незалежні громадські інституції пам’яті!

Усвідомлення зв’язків між причинами і наслідками. Деконструкція міфів та історичних фейків. Критична рефлексія помилок минулого. На цих "трьох китах" базується наше розуміння популяризації історії.

Така популяризація історії – лежить у фундаменті громадянської освіти. Значна частина суспільства не розуміє як «працює» історія, держава та право. Спільнота проекту «Історична правда» бачить свою місію саме в подоланні громадянського невігластва.

Рік тому наш перший великий публічний збір коштів завершився великим успіхом. Наші читачі довірили нам 1 092 808 (прописом - один мільйон дев'яносто дві тисячі вісімсот вісім) гривень!

Від нині ми збираємо 10 мільйонів до 10-річчя ІП! Звітуємо про те, що ми зробили за 2018 рік, і навіщо ми збираємо ці 10 мільйонів.

Що ми зробили у 2018 році за Ваші гроші?

Ми обіцяли, що «Історична правда» буде оновлюватися регулярніше, частіше та якісніше.

У 2018 році ми опублікували майже рівно у 2 рази більше матеріалів – 1350  проти 780 у 2017!

У рубриці «Коротко» у 2017 році з’являлося 57 публікацій щомісяця, у 2018 – 92!

У рубриках «Тексти», «Колонки», «Артефакти», «Книжки» та інших у 2018 році з’явилося 231 публікація проти 125 у 2017.

Ось – 12 найбільш популярних текстів у 2018 році:  

 

1.   Юрій Юзич. Хто і коли вигадав гасло "Слава Україні!" Цей текст прочитало 42 510 користувачів ношого проекту.

2.   Михайло Ковальчук. Бій під Крутами: відомі й невідомі сторінки – 29 786

3.   Володимир Бірчак. Її звали «Куртизанка». Секс-шпіонаж в КГБ УРСР 26 780

4.   Олександр Зінченко. Неправильне Різдво. Який календар (НЕ) бреше? – 25 779

5.   Юрій Поташній. Корюківка: забута трагедія. Як нацисти знищили 7-тисячне містечко 22 971

6.   Олександр Зінченко. Ми всі травмовані. Здолати травми Голодомору, чи зникнути? – 21 042

7.   Перші хвилини звільнення табору Аушвіц. Унікальні ФОТО 18 090

8.   Олександр Зінченко. Незалежність №1: Коли Грушевський її оголосив, чому Винниченко сумнівався, а Єфремов був проти 16 437

9.   Справа «Тараса». Розсекречені документи убивці Бандери 16 331

10.  Як Хрущов Україні Крим віддав. Спогади Олексія Аджубея – 15 414

11. Андрій Яніцький, Грехем Стек. ПРИВАТна історія. Ділове партнерство комсомольців з капіталістами 14 643

12.  Андрій Гречило. Синьо-жовтий чи жовто-блакитний? Міфи про "перевернутий" прапор 14 564

Ми сподівалися, що пропорційно до збільшення кількості публікацій зросте і наша аудиторія. На жаль, з 1 квітня 2018 року змінилися алгоритми поширення матеріалів у facebook. Так ми з’ясували, наскільки «Історична правда» залежна від соціальних мереж.

Саме тому попри збільшення якості і кількості публікацій на нашому сайті ми не змогли побачити пропорційного охоплення аудиторії.

Наші редактори пройшли спеціальні тренінги щодо роботи із соціальними мережами, які дозволять дещо зменшити негативний вплив наявних змін алгоритмів у соцмережах.

Водночас ми розуміли, що не менш важливою причиною того, що наша аудиторія не зростає, є неадаптований до кишенькових гаджетів дизайн сайту.

Ми усе більше і більше читаємо тексти в інтернеті з смартфонів та таблетів. І тому треба було оновити дизайн «Історичної правди» та адаптувати його для користувачів портативних пристроїв.

Цей текст ви читаєте вже на оновленому сайті.

Дякуючи гранту від Міністерства інформаційної політики, ми змогли опублікувати більше 50 нових оригінальних публікацій та документів у нашому спецпроекті «Українська революція», а також провести низку зустрічей на Сході і Півдні України.

Співпраця із ініціативою "Ukrainian Jewish Encounter" дозволила нам опублікувати низку важливих матеріалів про спільне минуле українців та євреїв та залучити додаткові кошти для проекту.

Також низка міні-аукціонів історичних рарітетів дозволила доповнити наш бюджет.

Нам також вдалося суттєво оптимізувати витрати редакції.

Усе це разом дозволило зберегти більшість зібраних у минулому році коштів і закласти «вічний фонд» - ендаумент, відсотки з якого дозволяють дофінансовувати нашу діяльність.  

Навіщо «Історична правда» потребує 10 мільйонів?

Ми намагаємося перейти від тактики «гасіння пожеж» до інституційної стабільності.

«Історична правда» з’явилася як спонтанна реакція на радикальні зміни у історичній політиці часів Януковича. У нас не було часу замислитися над інституційною стабільністю проекту. Треба було діяти.

Та після подій Революції Гідності, російської збройної агресії та початку Війни за Незалежність, ми зіткнулися із непереборними викликами, про які ми докладніше писали у зверненні «Закритися, чи змінитися?»

 
Співзасновники проекту: Олександр Зінченко, Вахтанг Кіпіані, Павло Солодько "і прімкнувший до них" Кирило Галушко у день третьої річниці заснування "Історичної правди"

Ми успішно побороли ці виклики. Але стабільність розвитку залежить від ресурсної стабільності.

Нині перед нами новий виклик: на тлі імовірного приходу до влади безідейних популістів є ризик втратити курс на подолання тяжіння тоталітарного та імперського минулого. Україні потрібні незалежні громадські інституції пам’яті!

«Історична правда» та «Музей-архів преси», які діють під парасолькою ГО «Історична правда», можуть стати такою незалежною інституцією національної пам’яті.

Сайт потребує роботи 6 редакторів, проект-менеджера, коректора. Музей-архів – потребує роботи архівіста та технічного співробітника-дігіталізатора. Діяльність ГО «Історична правда» потребує супроводу юриста та бухгалтера.

Окрім поточних публікацій ми продовжуємо розвивати наші спецпроекти «Українська революція», «Голодомор», «Шалом!», «Музей преси», та інші. У 2019 році ми плануємо запустити спецпроект «Нескорені», який присвячений українському визвольному рухові. Іще один новий спецпроект, який з’явиться цього року, - «Друга світова».

У співпраці із Міністерством інформполітики ми запускаємо мультимовну версію. Там будуть представлені переклади публікацій «Історичної правди» англійською, польською і російською. Пізніше ми б хотіли додати чеську, німецьку, іспанську та китайську.

У подальших планах – мультимедійні авторські проекти Олександра Зінченка «Як не бути ідіотом та розуміти, як «працює» історія?» та «Дні Незалежності: 7 днів, що змінили Україну».

Наприкінці 2020 року ми плануємо випустити “нульовий” випуск альманаху «Історична правда» і надалі випускати альманах щоквартала.

Ми прагнемо, щоб у загальному доступі з’явилося ще більше якісних текстів про українську і світову історію.

Для цього ми і прагнемо сформувати ендаумент. За нашими підрахунками відсотків за депозитами буде достатньо, щоб фінансувати поточну діяльність «Історичної правди» та «Музею-архіву преси». Ми також плануємо залучати додаткові донорські кошти для фінансування нових проектів.

Ми прагнемо максимально диверсифікувати надходження до бюджету «Історичної правди», щоб тимчасові труднощі з одним із ресурсних джерел не впливали на регулярність і якість публікацій. Ми прагнемо, щоб наша діяльність базувалося на 4 незалежних ресурсних джерелах: доходи від ендаументу, грантова допомога, пожертви, волонтерська допомога.    

Ми починаємо великий збір коштів серед тих, хто розділяє наші задачі і світогляд. Протягом першої хвилі ми сподіваємося зібрати 500 тисяч гривень до 20 червня. Заплановані 4 хвилі краудфандінгу протящом 2019 та 2020 років. 

ГО «Історична правда» скликає Наглядову раду, яка буде нашим контролером і порадником у фінансовій звітності та редакційній політиці. Також кожного квітня ми публікуватимемо публічний звіт щодо використання публічних коштів.

Ми створюємо ендаумент для інституційної стабільності найбільш популярного ресурсу про українську історію. Історичній правді треба допомагати. Неправда розлітається по світу сама.

Допоможіть історичній правді!

РЕКВІЗИТИ ГО «ІСТОРИЧНА ПРАВДА»

Для пожертв у гривнях:

ЄДРПОУ/ДРФО 39857368 
ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 320649) 
рахунок № 26001052651971 
Призначення: Добровільне пожертвування на статутну діяльність, без ПДВ

Для пожертв у доларах США:

Найменування компанії/company Name: IСТОРИЧНА ПРАВДА ГО

Рахунок компанії в банку/The bank account of the company: 26000052652807

Найменування банку/Name of the bank: PJSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE

SWIFT Code банку/Bank SWIFT Code PBANUA2X

Адреса компанії/Company address: UA 01001 м. Київ вул. Олександра Кошиця б.10/21 кв. 380

IBAN Code: UA243206490000026000052652807

Рахунок у банку-корреспондента/Account in the correspondent bank: 001-1-000080

SWIFT Code банку-корреспондента / SWIFT-code of the correspondent bank: CHASUS33

Банк-корреспондент/correspondent bank: JP Morgan Chase Bank, New York ,USA

Для пожертв у євро:

Найменування компанії/company Name: IСТОРИЧНА ПРАВДА ГО

Рахунок компанії в банку/The bank account of the company: 26009052672189

Найменування банку/Name of the bank: PJSC CB "PRIVATBANK", 1D HRUSHEVSKOHO STR., KYIV, 01001, UKRAINE

SWIFT Code банку/Bank SWIFT Code PBANUA2X

Адреса компанії/Company address: UA 01001 м. Київ вул. Олександра Кошиця б.10/21 кв. 380

IBAN Code: UA083206490000026009052672189

Рахунок у банку-корреспондента/Account in the correspondent bank: 400886700401

SWIFT Code банку-корреспондента / SWIFT-code of the correspondent bank: COBADEFF

Банк-корреспондент/correspondent bank: Commerzbank AG, Frankfurt am Main, Germany

Призначення - voluntary donations

ДЯКУЄМО!

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.