Історія футбольних марок

Свисток! І матч розпочався! Мільйони глядачів на стадіонах і біля телевізорів слідкують зараз за перебігом чемпіонату світу у Катарі. Вболівають, роблять ставки, слідкують за статистикою, вираховують переможців, діляться емоціями, скуповують футболки, шарфи, прапори і … марки

Десятки тисяч філателістів по всьому світу почали "полювання" за поштовими знаками на футбольну тематику. Ще б пак! Чемпіонат у Катарі - подія унікальна. Вперше збірні з'ясовують взимку, хто кращий.

Роналду, Мессі, Левандовський - для цих світових зірок практично останній шанс виграти головний приз у футболі. Чому б не придбати марки про це? Адже вони - практично історичний документ про ту чи іншу подію. І мають всі шанси опинитися в приватних колекціях і музеях. Ну, в музеї ФІФА - це точно.

Музей ФІФА
Музей ФІФА

Цей чемпіонат окремий шанс і для Уругваю. Ця країна вже ставала чемпіоном і увійшла в історію філателії. Уругвайські марки - перші в світі на футбольну тематику. Їм сто років. Ну, майже. 1924 рік - тоді в Монтевідео надрукували наклад, присвячений перемозі уругвайської збірної на Олімпіаді в Парижі. Сто років тому ще не було чемпіонатів світу з футболу і сильнішою збірною вважалася саме та, яка перемогла на Олімпіаді. От, Уругвай і виграв. У фіналі розгромив швейцарців 3:0.

Тепер про це нагадує серія з трьох уругвайських різнокольорових марок із зображенням богині Перемоги Ніки. Ці червоні, фіолетові та блакитні марки унікальні не тільки завдяки перемозі футболістів. Їх можна назвати пророчими, адже за шість років саме фігура Ніки стала основою для Кубку світу. Тож, марка надихнула на створення футбольного головного призу.

 

Наступні Олімпійські ігри відбулися в Нідерландах, в Амстердамі за чотири роки. І знову Уругвай став кращим у футболі. У двох матчах переграв Аргентину 1:1 і 2:1. Ця перемога теж задокументована у поштових знаках. Ніку уругвайці вже не зображували, зате з'явилися футбольні ворота і м'ячі.

"Золоті ворота" переможців південноамериканці зобразили у вигляді двох дерев, на яких зверху лежить бревно. Посеред воріт розташований пагорб і зверху над ним- сонце. У кутах - м'ячі, а з двох боків марки дати олімпійських перемог Уругваю - 1924 і 1928 роки.

 

Втім, ці марки не стали наступними по хронології. Пошти різних країн активно почали друкувати поштові знаки на спортивну тематику. Вони непогано розкуповувались. Що казати - перші олімпійські марки взагалі врятували перші Олімпійські ігри в Афінах 1896 року.

Тоді, наприкінці ХІХ сторіччя організатори мали великі проблеми з фінансами і Деметріс Сакорафос, засновник грецької асоціації філателістів, запропонував випустити і продати тематичні марки із завищеним номіналом. Король Греції зголосився і був правий. Гроші на Олімпіаду зібрали.

 

Але - про футбол. Найцікавіше у ньому - сама гра. Це розуміли і автори марок. 1928 року Нідерланди випустили серію олімпійських мініатюр, де був зображений футболіст з м'ячем. Тривалий час цю марку вважали першою із зображенням саме гри в футбол. І так би і було, але… але Нідерланди програли у швидкості угорцям.

1925-го року Угорщина і собі надрукувала серію поштових знаків на допомогу розвитку спорту в країні. На них: спортсмени, які крокують по стадіону, лижник, ковзаняр, фехтувальники, скаути, бігун і … не один футболіст, а цілий момент футбольного матчу. Воротар намагається впіймати м'яч перед носом суперника, на задньому фоні інші гравці та, навіть, глядачі на трибунах.

Ця марка і стала першою у світі, на якій зображено гру у футбол. До особливостей цього накладу належить і напис на зворотній стороні марки. "100 відсотків плати йде на розвиток фізичного виховання". Так, Угорщина переграла нідерландську пошту.

 

Футбол у 1930 - х роках став постійно з'являтися на європейських марках. Франція, Італія, Німеччина, СРСР, розуміючи, що популярність гри робить привабливими і марки, зображували футболістів на спортивних накладах.

 

Але що ж Британія? Що ж "засновники футболу"? Вони чекали гарний інформаційний привід. Чекали довго, зате який! У 1966 році у скандальному фіналі з Німеччиною ( тоді зарахували вирішальний суперечливий гол) англійці виграли і вперше стали чемпіонами світу. Цьому присвятили випуск з трьох марок. Крім самих ігрових моментів на марках - профіль королеви Єлизавети II.

 
 
 

Футбол є і на марках України. У часи радянщини неможливо було навіть уявити появи самої назви "Україна" на будь-якій марці СРСР, але от назви українських клубів з'являлися на філателістичній продукції. Наприклад, на конвертах. 10 квітня 1960-го року футбольний сезон розпочався матчем у Донецьку (тоді місто називалося Сталіно) між місцевим "Шахтарем" і київським "Динамо".

Ця гра відображена на конвертах першого дня тих часів. Матч закінчився внічию. Команди буквально "рубилися" на полі. Гірників вів вперед Федосов. За киян на полі грали Турянчик, Войнов, Сабо, Біба, Каневський, Лобановський. Це був легендарний склад "Динамо". Того року кияни стали срібними призерами чемпіонату СРСР, а вже за рік стали вперше в своїй історії чемпіонами.

 

У сучасній Україні марки на футбольну тематику почали друкувати з 2001-го року. На них можна зустріти і легендарних Шевченка з Лобановським, і повністю збірну України, і моменти футбольних матчів чоловічої і жіночої збірних країни, вболівальників, стадіони, спеціальні випуски до Євро 2012.

 
 
 
 

Почати збирати футбольні марки не складно. Ті, хто народився ще в часи СРСР пам'ятають, що ця тематика була чи не найпопулярнішою. Футбольні мініатюри з КНДР і Нікарагуа, Угорщини, Польщі, Болгарії, Чехословаччини, інших країн так званого соціалістичного табору часто з'являлися на полицях філалістичних крамниць. Втім, багато філателістів тільки мріяли про марки з інших країн - закритість радянського режиму ніяк не дозволяла назбирати повніші колекції.

Зараз придбати футбольні марки значно легше, для цього є спеціальні інтернет - аукціони та інтернет - крамниці. Вартість поштових мініатюр демократична. Так, ті марки, про які йшлася мова, можна придбати від 8 гривень (наприклад, британські) до 1600 гривень за перші уругвайські примірники. А в середньому вартість набору від 200 до 400 гривень. З 10 доларів за марку починається і ціна футбольних накладів Катару, вони вже є у продажу.

 

І не забувайте, марки - це не тільки про колекціонування, а й про допомогу ЗСУ. Поштові марки - прекрасні лоти для збору коштів нашим воїнам для Перемоги на полі бою.







Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.