Павло Попович. Перший український космонавт

50 років тому у космосі побував перший українець - уродженець Київщини Павло Попович. Колись найпопулярніша людина УРСР, зараз він забутий. "Сам до себе сміюся: от чхнув би Тарас Бульба, то, мабуть, і корабель з орбіти зійшов би".

Українсько-кримськотатарський союз революційного часу

Депутація мусульман Криму до Центральної Ради улітку 1917 року - нереалізована альтернатива. "Раду посетила депутация мусульман, обратившаяся с просьбой поддержать стремление к автономии Крыма. Мусульмане выражают пожелание о территориальном присоединении Крыма к Украине..."

Олександр Скрипник: "Скарби Махна вже під водами Дніпра"

78 років тому помер Нестор Махно. "Історична Правда" друкує його закордонне листування з агентом у Гуляйполі і розповідь прес-секретаря Служби зовнішньої розвідки Олександра Скрипника про анархістське золото.

Забуте свято. 6 липня 1923 року - день народження СРСР

Справжня дата утворення Союзу - НЕ 30 грудня 1922 року. Лише у 1930-х Сталін вичавив з історичної пам'яті свято, яке свідчило про його невдачі. Вживання назви СРСР українська сторона вважала незаконним, про що сповіщала Кремль в офіційних документах.

Київ новомучеників. Митрополити Богоявленський і Дьяков

Кожен день кияни ходять по вулицях, на яких жили святі. Поділ, Лук'янівка, Солом'янка - в кожному з цих районів у XX-му столітті жили, молилися, гинули і знаходили сенс життя не зовсім звичайні люди. Ми пропонуємо згадати хоча б деяких з них (рос.).

Росія почала готувати "істориків-ідеологів" для роботи у ЗМІ

Натхненник прокремлівського руху "Наші" оголосив про нову магістерську спеціальність. Звичайні історики не потрібні російському суспільству і владі. Їм потрібні історики-ідеологи, які "формують свідомість молоді на підтримку політичного курсу уряду РФ".

Закинуту обсерваторію в Карпатах будуть рятувати. ФОТО

Багатостраждальну обсерваторію на Чорногірському хребті, яка з 1940-х років стоїть без догляду на висоті 2028 метрів (гора Піп Іван), нарешті вирішили хоча б законсервувати. Будівлю обіцяють накрити дахом і підсушити - а до 2015 року відновити як науковий і туристичний об'єкт.

Українська мова, польський чиновник і куля в його голові

Українська мова зазнала багато утисків і переслідувань, але це не завадило українцям не лише розвивати її, але й давати адекватні відповіді переслідувачам. Один із таких випадків трапився у жовтні 1926 року.

Бйорнстьєрне Бйорнсон - норвезький "приятель українців" початку XX ст.

"Ще досі існує в Європі народ, який налічує понад тридцять мільйонів людей, якому, однак, під приводом державної необхідності відбирають мову... Святе право національної окремішності є першою засадою миру."

Про "комуністів-федералістів" та їхнього ватажка Павла Попова

Чекіст, який арештував Попова, повідомляв: "Кидається в очі сильно розвинутий український націоналізм. Партійні товариші розмовляють українською мовою, знаючи водночас російську, тоді як я української не розумію".

В Росії книги про Голодомор прирівнюються до екстремізму. СПИСОК

В Російській Федерації за зберігання чи розповсюдження книг про Голодомор 1932-33 рр., про архіви НКВД, про український визвольний рух та про український націоналізм можна отримати тюремний термін.

Народна пам'ять про війну і державна політика СРСР

З перших днів війни влада в Москві та Києві відійшла від традиційних класових підходів. Після нападу нацистів на СРСР комуністи звернулися до героїзації національної історії - тепер її подавали не як боротьбу класів, а як боротьбу народів за національне визволення і незалежність.