ЗНО-2012. Огріхи у тестах з історії України

У таких алогічних речах навіть досвідчений фахівець почувається не вельми зручно. Що ж тоді казати про 17-річних випускників. Річ у тім, що вони спочатку навчалися за 12-річною програмою, але парламент їм рік "скоротив". Тож 1920-1930-ті роки учні проходили похапцем...

Минуле і майбутнє київського Гостиного двору. ФОТО

Якщо відступити від нинішнього вигляду Гостиного двору, вся багаторічна діяльність із перетворення Подолу в історичному дусі піде прахом. Фасади споруди можуть бути тільки такими, якими їх задумали на початку XIX сторіччя.

"Чотирикутник смерті". Історичні проходи по Львову часів окупації

Маршрут - від в'язниці, де тримали ворогів польської, радянської та нацистської влади, до німецького концтабору, де тепер відкрито... фешенебельний отель. Націоналісти, італійські військовополонені, євреї - перелік жертв не вичерпний.

Іван Паскевич: блискучий полководець на службі жандарма Європи

Полтавець Іван Паскевич зробив карколомну кар'єру. Він успішно воював проти Наполеона і турок, відібрав у персів Вірменію і Азербайджан. Пушкін оспівував його у віршах. А українець придушив польське повстання - куди там Хмельницькому - і очолив Польщу.

Загублена мажоритарка. Як політики підлаштовували під себе вибори

Після перемоги "зелених" у 1998-му в багатьох виникла спокуса повторити цей легкий шлях, який дозволяв відмовитися від розбудови партійних структур та роботи між виборами. А натомість зосередитися на красивих телевізійних роликах.

Борис Возницький: "За 30 років ми зібрали артефактів на 17 млрд євро"

"...Може начальство вийти, міліція. А я їм виймаю з кишені слова Володимира Ілліча: "Искусство принадлежит народу". Комусь іншому з кишені виймаю слова Гітлера, з "Майн кампф": для того, щоб знищити народ, треба знищити його минуле. І все".

Про "Велику Вітчизняну" та інші міфи радянської доби

Українці-червоноармійці були мобілізованими солдатами чужоземної держави, столиця якої знаходилась далеко за межами України, а, отже, для них ця війна за визначенням не може бути вітчизняною. Вони просто чесно виконували свій солдатський обов‘язок.

Мiф Великої Вiтчизняної - такий же однобокий, як і міф ОУН-УПА

Зростаюча ворожiсть до нiмцiв не означала автоматичної прихильностi до радянської влади. Бандерiвський звiт з Марiуполя вказував на популярну фразу, яка пiдсумовувала погляди місцевих робітників: "От, якби цi на х*й пiшли, а тi бл*дi не прийшли".

Джинси в Україні 1970-х. Солодкий і заборонений плід. ФОТО

Джинси не можна було навіть "дістати" в магазинах. Їх треба було купувати у фарцовщиків, за валютні чеки або в комісійних. На думку ідеологів, штани асоціювалися з Америкою та її класово ворожими цінностями. Розбещували радянську молодь. (рос)

Чому насправді Сталін депортував кримських татар?

За наслідками депортації загинуло, за різними даними, від 15 до 46% татар. Сказати, що така депортація була "порятунком", може хіба що людина, спроможна називати Голодомор дієтою, а газові камери - вентиляцією легенів.

Постанова про депортацію татар і перетворення Криму на область. ДОКУМЕНТИ

"...Расчеты за перевозки спецпоселенцев произвести по тарифу перевозок заключенных. Преобразовать Крымскую АССР в область на территории РСФСР..."

Українська ідентичність у радянському футболі. Лекція Манфреда Целлера

"Так, я москаль, але я львівський москаль, і ми ідемо бити московських москалів". Масова культура футболу об’єднала етнічних росіян, євреїв та українців. Суперництво з Москвою грало велику роль і в інших районах Української РСР.