Кабачки і картопля на... могилах героїв Армії УНР. Де влада Житомирщини?

Героїці Армії УНР - Крути і Базару завжди згадувалися, як приклад найбільшого героїзму, але і як приклад трагедій наших Збройних сил у 1917-1920-х роках.

Меморіал Армії Української Народної Республіки у Базарі на Житомирщині незабаром завалиться?

Вихідними я та Павло Подобєд в рамках діяльності Благодійний фонд "Героїка" здійснили поїздку до селища Базар на Житомирщині, де знаходиться могила де поховані 360 героїв-учасників Другого Зимового Походу Армії УНР.

Зараз ми відзначаємо 100-ліття Української Революції, зовсім скоро будемо вшановувати 100-ліття початку Другого Зимового Походу, а Меморіал на місці найдраматичніших подій Української Революції, місце останнього бою нашої регулярної армії розвалюється!

Я чесно кажучи шокований тим, що коїться на Меморіалі. Вся територія заросла травою, яку вже давно ніхто не косить, вся гранітна плитка, якою застелено територію Меморіалу покручена корінням і травою. Всі гранітні меморіальні таблиці посунулися, земля з-під гранітних хрестів зсунулася і вже видно бетонний фундамент. Ще трохи і хрести впадуть.

Хрест на могилах 359 героїв бою з червоними окупантами

Кілька секцій з паркану випали і були вкрадені. Одразу під меморіалом з трьох сторін люди садять городи. Кабачки і картопля ростуть буквально на Меморіалі.

З іншого боку дві покинуті хати де садки заросли справжніми хащами! Людям абсолютно байдуже, що це місце, де російські окупанти на чолі з Котовскім розстріляли 360 вояків Армії УНР.

Розстріл полонених українських вояків кіннотниками Котовського

Очевидно для місцевого старости та новоствореної місцевої громади - ця могила нічого не означає. Просто шукає і вбиває байдужість місцевої влади. За нашими оцінками Меморіал у Базарі вже взимку може завалитися.

23 травня цього року у Базар приїздив голова Житомирської області державної адміністрації і обіцяв подбати, щоб Меморіальний комплекс у Базарі поремонтувати, але минуло вже три місяці, рівно за два місяці - 21 листопада, ми будемо вшановувати 96 річниці трагедії під Базаром, а тут як то кажуть "і кінь не валявся".

Базарська трагедія. Котовський і червоні проти петлюрівців

Меморіал під Базаром - це пам'ятка історії місцевого значення, а мав би бути пам'яткою національного значення як Меморіал Героїв Крут, адже в Героїці Армії УНР - Крути і Базару завжди згадувалися, як приклад найбільшого героїзму, але і як приклад трагедій наших Збройних сил у 1917-1920-х роках.

Пам'ятник у Базарі виник завдяки старанням колишніх вояків, українців з Британії на чолі з майором Святомиром Фостуном. Українці з Британії виховані на героїці Армії УНР і Другого Зимового Походу за свої гроші провели ексгумацію, впізнання та перепоховання всіх воїнів, впорядкували могили Армії УНР у сусідніх селах, подарували Україні розкішний меморіал, який знищує людська байдужість і не знання історії.

Пам'ятний знак, встановлений організаторами облаштування місця пам'яті - членами Об'єднання вояків-українців у Великій Британії на чолі зі Святомиром Фостуном

Шановні представники влади Житомирщини, будь ласка не ганьбіться. Я навіть не говорю про ганьбу перед живими людьми, не ганьбіться перед загиблими вояками, які у 1921 році у боротьбі з російським окупантом віддали найдорожче- власне життя.

На що чекає влада Житомирщини? Очевидно, що прийдуть волонтери і за власний кошт все впорядкують?

Ярослав Пронюткін: Тут спочиватимуть наші герої: хто має право бути похованим на головному Меморіалі країни?

Національне військове меморіальне кладовище — це меморіал на багато років вперед. За всіма прогнозами поховання тут можуть відбуватися протягом наступних 40-50-ти і більше років. Меморіал призначений винятково для військовослужбовців — тих, які загинули в бою під час цієї війни, та тих, які мали видатні заслуги перед батьківщиною, та покинуть цей світ через дуже багато років.

Зоя Казанжи: Винні мають бути покарані

Володимира Вакуленка, українського письменника вбили росіяни. Дата його загибелі достеменно невідома. Ймовірніше, це сталося між 24 березня та 12 травня 2022 року. Після того, як Ізюм звільнили ЗСУ, у місті виявили масове поховання – понад 400 тіл. Під номером 319 було тіло Володимира Вакуленка.

Євген Гомонюк: Французькі скульптури у Миколаєві

Що спільного між найстарішим міським театром, Аркасівським сквером і зоопарком у Миколаєві? Власне французький слід. Всіх їх об’єднує художня французька ливарня Валь Д'Осне з головним салоном в Парижі, чия продукція в різні часи прикрашала ці три локації. Мова йде про п’ять найвідоміших в Миколаєві декоративних садових чавунних скульптур. Одна з них, на жаль, була втрачена ще у 1990-ті роки, інші чотири можна побачити і сьогодні.

Юрій Рудницький: Варшавська угода. Як і чому сталося так, а не інакше

22 квітня 1920 року між Україною та Польщею була укладена Варшавська угода, відома також як "пакт Пілсудський-Петлюра". Щоправда, під угодою немає підписів ані одного, ані іншого.