Голові ОУН(б) Славі Стецько – 100 років!

14 травня виповнюється 100 років Славі Стецько - очільниці ОУН(б), депутата Верховної Ради трьох скликань

 

Мені пощастило знати пані Славу, неодноразово спілкуватися з нею.

Але найбільше запам'яталися зустрічі Голови ОУН Миколи Плав'юка із Головою ОУН(б) Славою Стецько свідком яких мені довелося бути.

Усі зустрічі були доброзичливими, я б сказав теплими. Ніколи не обговорювалися питання минулого ОУН і ОУНб, але завжди майбутнього України. Вражав непереборний оптимізм.

Одного разу я зауважив, що не бачу підстав для оптимізму, на що отримав відповідь: під час війни і на еміграції нам довелося пережити набагато складніші часи, але ми ніколи не втрачали віри в ідею незалежної України, а тому не існує таких труднощів яких би не змогла подолати Українська держава.

Це для мене був добрий урок.

З висоти часу бачу, що насправді не дуже багато діячів української еміграції відважилися покинути доволі комфортне життя на заході, де проживала родина і друзі та повернутися назавжди в Україну.

Микола Плав'юк і Слава Стецько зробили це без вагань.

Україні бракує людей формату Слави Стецько, а тому з особливою пошаною треба зберігати пам'ять про неї – свідка і безпосереднього учасника національно-визвольної боротьби українського народу за свої державність.

Радомир Мокрик: Пам'яті Віктора Карта

25 липня на 96-му році життя помер всесвітньо відомий шаховий тренер, засновник Львівської шахової школи Віктор Карт.

Роман Маленков: Національне військове меморіальне кладовище: граніт чи пісковик?

Більшість козацьких хрестів України із пісковика. Найстаріший український хрест має вже вісім століть віку - хрест на могилі Клима Христинича, дружинника короля Данила. Стоїть він біля Зимного. Граніту раніше ніколи не було. Хоча маємо і об'єктивну причину - його просто значно складніше було добути.

Юрій Юзич: Перша українська адвокатка - пластунка Віра

Нещодавно "Історична Правда" публікувала текст Івана Городинського про першу українську адвокатку. Ольгу Ельвіру Люстіґ-Ганицьку можна вважати першою українкою, яка професійно практикувала право на Галичині у 1930-х роках. Після публікації групі істориків та дослідників історії Пласту вдалося з'ясували, що Ольга Ганицька була пластункою. Відтак, дізналися звідки вона була родом, в якому середовищі зростала та як склалася її доля після Другої світової війни.

А. Королівський: Аркадій Животко: чужий в Росії, забутий в Україні

Про нього не знають ані харків’яни, ані мешканці Кам’янця -Подільського, Києва, Ужгорода, що в їх містах жив і працював патріот і журналіст Аркадій Животко. Росія захоплює нашу історію, наші землі. Чому б нам не дати гарну відповідь вшануванням хоча б меморіальною дошкою Людини з крайньої межі етнічно українських земель?