Спецпроект

Екранізована історія про Роксолану викликала скандал у Туреччині

Відеоверсія стосунків Сулеймана та Роксолани стала предметом розгляду турецької Комісії з телевізійної моралі.

Про це пише Уніан з посиланням на Британський тижневик "The Economist".

"Турецький канал Show TV розпочав демонстрацію серіалу "Велике Сторіччя", який не лише очолив телевізійні рейтинги, а й підкинув хмизу в суперечку між консерваторами-ісламістами та поміркованими мирянами", - зазначає видання.

Про український серіал "Роксолана" 1996 року, який теж збираються купити турки, читайте тут.

Серіал показує Султана Сулеймана не лише як полководця, військо якого сягнуло Відня, а й простого грішного, який, усупереч законам ісламу, не цурається алкоголю і проводить вільний від військових звитяг час у переповненому гаремі.

 
Фільм дотримується історичної версії, за якої Роксолана була поза конкуренцією з-поміж наложниць султана і брала участь у керівництві Отоманською імперією.

Портрет Сулеймана у винних парах та відверті гаремні сцени викликали зливу скарг в Національну комісію Туреччини з питань телебачення, яка вже надіслала телеканалу формальну вимогу привести епізоди у "відповідність до канонів суспільної моралі".

Фото ShowTv  

Виконавець ролі султана Халіт Ергенч отримує погрози життю.

Ісламісти влаштували кілька мітингів біля офісу каналу. Все це додало "Великому сторіччю" ще більшої рейтинговості, пише Економіст.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.