Спецпроект

В Запоріжжі хочуть відродити першотравневі демонстрації трудящих

Влада Запорізької області має намір відродити в регіоні "традиції народного святкування Першотравня з урочистими ходами трудящих".

Про це "Інтерфаксу" повідомили в прес-службі Запорізької обласної державної адміністрації.

За даними прес-служби, "влада Запорізької області ініціює відродження в Запоріжжі традиції всенародного святкування Першотравня: передбачається проведення святкової ходи по головному проспекту обласного центру: кожен район представить у своїх колонах на демонстрації кращих людей, а також провідні підприємства регіону". 

"Відродження першотравневих традицій дасть додатковий імпульс консолідації громадськості, додасть позитивних емоцій та гарного настрою запорожцям" - цитує прес-служба голову Запорізької облдержадміністрації Бориса Петрова.

 Першотравень в Афінах: трудящі Греції отримують додатковий імпульс консолідації громадськості, додають позитивних емоцій та гарного настрою афінянам

В обладміністрації зазначили, що "керівники обласної влади вже приступили до планування та підготовки першотравневих заходів разом iз представниками профспілок області".

Нагадаємо, що в Запоріжжі був встановлений місцевими комуністами, а потім знищений невідомими підривниками неофіційний пам'ятник Сталіну.

1 травня - День міжнародної солідарності людей найманої праці, який святкується у 142 країнах, в тому числі і в Україні. Його відзначають на честь американських робітників, які 1 травня 1886 року організували в Чикаґо страйк із вимогою 8-годинного робочого дня. Страйк і демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням із поліцією.

В СРСР 1 травня було одним із головних офіціозних свят.

Святкова листівка часів УРСР 1980-их

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.