Спецпроект

З часів Гагаріна в космос злітали близько 500 людей

За 50 років, що минули з польоту в космос Юрія Гагаріна, в космосі побували майже 500 чоловік із 40 країн, повідомив під час святкування ювілею в Центральному музеї космонавтики в Москві глава Роскосмосу Анатолій Пермінов.

Глава Роскосмосу підкреслив, що орбіта Землі і космічний простір стали полем для тісної і плідної міжнародної співпраці. Він нагадав про такі спільні проекти, як "Союз-Аполлон", "Інтеркосмос", "Мир-Шаттл" та Міжнародна космічна станція.

Присутній на зустрічі представник Національної космічної агенції США (НАСА) Девід Разановскі зізнався, що мріє побувати в космосі, але поки у нього це не вийшло. Він також відзначив, що політ у космос Гагаріна, який був одним з етапів суперництва двох наддержав, переріс у міжнародне співробітництво.

"50 років - це крапля в морі історії, але великий крок для міжнародного співробітництва. Подивіться, яка прекрасна у нас Міжнародна космічна станція. А початок поклав Юрій Гагарін", - сказав Разановскі.

У свою чергу голова Національного центру космічних досліджень Франції Яннік Д'Ескарте, заявив, що Франція від початку космічної ери захоплювалася успіхами СРСР.

"В рамках співпраці Радянський Союз погодився прийняти французьких космонавтів і інженерів, щоб здійснити їхню підготовку", - сказав Д'Ескарте.

Сьогодні світ відзначає 50 років з дня першого польоту людини в космос.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.