Спецпроект

Кучму теж запросили на ювілей польоту Гагаріна

Колишнього Президента України Леоніда Кучму запросили до Москви на урочистості, присвячені Дню космонавтики та 50-річчю першого польоту людини у космос.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на інтернет-портал фонду Леоніда Кучми "Україна".

Кучму, який у період 1986-1992 років був генеральним директором "Південмашу" - одного із найбільших у світі заводів з виробництва ракетно-космічної техніки - запросив заступник голови оргкомітету з проведення святкування 50-річчя польоту Юрія Гагаріна у космос Анатолій Пермінов.

Святкові заходи відбудуться 12 квітня у Великому кремлівському палаці. Нагадаємо, що цього тижня Леоніду Кучмі довелося клопотатися у Генпрокураторі про дозвіл виїхати на один день із Києва до Дніпропетровська.

У квітні 2011 року у Москві проходить низка подій, присвячених святкуванню 50-річчя польоту Ю.Гагаріна у космос. У них беруть участь космонавти, ветерани космічної галузі, глави провідних світових космічних агенцій, посли і відомі закордонні діячі.

Тим часом у Києві теж святкуватимуть 50-річчя першого польоту людини в космос, а разом із ним - 90-річчя українського радянського космонавта Георгія Берегового, який клопотався про зняття судимостей з нинішнього президента України Віктора Януковича.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.