Спецпроект

У парламенті Таджикистану знайшли комуністичну криївку

У будівлі парламенту Таджикистану виявлено схованку з бюстами Володимира Леніна та Йосипа Сталіна, а також Карла Маркса і Фрідріха Енгельса.

Про це повідомляє "Інтерфакс" з посиланням на депутата від Компартії Таджикистану Шоді Шабдолова.

Скульптури радянських вождів і основоположників марксизму, за інформацією РІА Новини, були знайдені при реконструкції сходів. "Коли робітники зняли штукатурку, побачили вхід в отвір, де й перебували бюсти Леніна, Маркса і Енгельса, погруддя Сталіна знаходився в тій же кімнаті, але подалі", - розповідає Шабдолов.

На думку депутата, погруддя Сталіна був перенесений у приміщення, розташоване під сходами, ще за часів правління Микити Хрущова, коли демонтувалися пам'ятники, встановлені на честь його попередника.

Що стосується трьох інших скульптур, то вони, як вважає депутат, були заховані у схованці в 1992 році, коли в Душанбе почалися антиурядові виступи, які вилилися згодом у збройні сутички та громадянську війну. Бюст Леніна, як зазначає Шабдолов, був прострелений.

Зображення Леніна, Маркса і Енгельса, виготовлені з гіпсу, представник компартії (з дозволу спікера парламенту) вже переніс у свій кабінет. Бюст ж Сталіна, виготовлений з мармуру, виявився занадто важкий, щоб забрати його відразу (повідомляється, що він важить приблизно 400 кілограмів).

Надалі комуністи, за словами Шабдолова, мають намір звернутися до влади з проханням підібрати місця в Душанбе для встановлення всіх чотирьох бюстів.

Після розпаду СРСР пам'ятники радянським вождям, встановлені в Таджикистані, поступово демонтувалися. У столиці республіки останній пам'ятник Леніну був знесений у 2008 році.

Нагадаємо, що у травні в Таджикистані демонтували найвищий в Азії монумент Леніну, встановлений у колишньому Ленінабаді.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.