Спецпроект

"Історичний Потяг українських піонерів" вирушає в дорогу

Сьогодні з канадського міста Галіфакс, що на Атлантичному узбережжі, розпочинає свій біг безпрецедентна акція під назвою "Канадський Потяг Українських Піонерів", організована за ініціативою посла України в Канаді Ігоря Осташа.

Відзначення 120-річчя поселення українців у країні кленового листа відбудуться в усіх великих містах, де нині живуть нащадки підавстрійських русинів, - від Галіфаксу до Едмонтону. Маршрут потягу прокладений практично через всю територію Канади.

Програма найголовніших заходів на найближчі дні. Увага, оновлюватиметься, можливі зміни!

Четвер, 23 червня 2011 року - м. Галіфакс

11.30 -  Церемонія відкриття проекту "Історичний Потяг українських піонерів"

Canadian Museum of Immigration at Pier 21

http://www.pier21.ca

П'ятниця, 24 червня 2011 року  - м. Галіфакс

11.00 - Покладання квітів до пам'ятника українським піонерам

12.15 - Відправка Потягу з м.Галіфакс до м.Монреаль

Субота, 25 червня 2011 року  - м. Монреаль

10.30 -  Відвідання українського кварталу, катедри Св. Софії, Української Католицької церкви Св. Михаїла та оглядова екскурсія

14.00 -  Покладання квітів до пам'ятника Іванові Франку, м.Ляшен, зустріч з українською громадою

16.15 -  Екскурсія по Музею канадської залізниці

18.00 -  Офіційна програма відзначення 120-ї річниці поселення українців

Неділя, 26 червня 2011 року  - м. Монреаль - м. Оттава

9.55 -  Відправка Потягу з м.Монреаль до столиці Канади

15.00 -  Офіційна церемонія відкриття пам'ятника Тарасові Шевченку в Оттаві

16.00 -  Святковий концерт з нагоди відкриття пам'ятника Тарасові Шевченку

952 Green Valley Crescent, Ottawa, ON

 

Кореспондент "Історичної правди" є учасником "Історичного потягу українських піонерів". 

Фейсбук проекту - тут

Сайт Посольства України в Канаді - тут

 

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.