Спецпроект

Угорський суд виправдав угорця, звинуваченого в убивстві євреїв і ромів

Угорський суд виправдав колишнього угорського жандарма, 97-річного Шандора Кепіро, звинуваченого у військових злочинах в Сербії в 1942 році.

Про це повідомляє "Жеч Посполіта".

За словами прокурорів, патруль під командуванням Кепіро, що перебував на той час у званні капітана, знищив чотирьох людей у місті Новий Сад в Сербії 23 січня 1942. Кепіро також підозрюють у виконанні страти більш ніж тридцяти цивільних осіб на березі Дунаю.

Прокурор зажадав довічного ув'язнення для Кепіро. Історики, призначені в якості експертів в процесі, заявили, що документи, на яких грунтується звинувачення, були або неповні, або погано перекладені.

Оголошення виправдального вироку було зустрінуте оплесками десятки людей, присутніх в залі суду.

Кепіро, який після війни втік до Аргентини, де жив до повернення в Угорщину в 1996 році, був у списку найбільш розшукуваних нацистських злочинців Центру Візенталя. У 2006 році його місцезнаходження вирахував працівник Центру Єфраїм Зурофф. Тоді ж угорська влада порушила справу проти Кепіро.

Між 21 і 23 січня 1942 року в Новім Саді було вбито більше 1200 мирних громадян - сербів, євреїв і ромів. В цей час Новий Сад разом із провінцією Воєводина був окупований угорськими військами. На початку 1942-го окупаційна влада розпочала каральні акції у відповідь на активність югославських партизан.

1938: угорські війська окуповують Ужгород і Мукачево (ВІДЕО)

"Виправдальний вирок не є несподіваним для угорського суспільства, яке ще не дозріло до того, щоб визнати своє минуле, - повідомила представниця Центру Візенталя в Сербії Анна Френкель. - Ми продовжуватимемо нашу боротьбу. До перемоги".

Центр Візенталя подав апеляцію.

Речник сербського суду з питань військових злочинів Бруно Векаріч зазначив, що поки що є тільки вирок першої інстанції: "Не можемо його коментувати. Але вочевидь не задоволені з такого рішення і чекаємо, що апеляція змінить його".

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.

Вийти на слід Романа Шухевича. Невдала спроба МГБ

Планів і операцій МГБ із розшуку Романа Шухевича було багато. Але всі вони не мали успіху. І лише 5 березня 1950 року чекісти змогли вистежити його у селі Білогорща поблизу Львова. Того разу йому не вдалося вирватися з оточення. Довелося прийняти останній нерівний бій, в якому Головнокомандувач УПА загинув. Водночас працівники МГБ могли б встановити його місце переховування ще роком-півтора раніше. Але не все пішло так, як вони задумали.

"Троянські вісті". Український Мюнхгаузен та інші помічники більшовицьких людоловів

Як і кого з українських діячів більшовики використовували для спецоперацій на Заході.