Спецпроект

У Бабиному Яру закладуть перший камінь національного меморіалу

3 жовтня о 12-00, у Бабиному Яру відбудеться церемонія закладки першого каменя меморіально-музейного комплексу "Бабин Яр", в якій візьмуть участь керівники української держави, зарубіжні гості, дипломати, представники громадських організацій, ЗМІ.

Про це повідомляється у прес-релізі за підписом "Оргкомітет", отриманим ІП.

За вказаним у релізі контактним телефоном (246-25-11) ніхто не бере слухавку, тож не можна уточнити, про який організаційний комітет ідеться. Номер належить Об'єднаній єврейській громаді України, котра розташована в одному приміщенні з Єврейським конгресом України, очолюваним Вадимом Рабіновичем.

Наводимо скорочений текст прес-релізу:

"Бабин Яр - це символ великого горя і пам'яті єврейського народу, місце найстрашнішої трагедії ХХ століття, що сталася в Україну під час її окупації нацистами. У 2011 році виповнюється 70 років від дня трагічних подій у Бабиному Яру.

Уже понад півстоліття ведуться розмови про те, щоб увічнити пам'ять загиблих у Бабиному Яру - місці, де фашистські окупаційні війська масово розстрілювали цивільне населення і військовополонених.

У вересні 1941 року 33 771 осіб - дорослі і діти, жінки, люди похилого віку були розстріляні протягом двох днів, - тільки за те, що вони були євреями. Протягом наступних років фашистської окупації кількість розстріляних перевищила 100 000 осіб.

Протягом усього цього часу в цьому самому знаковому для всього єврейського народу місці не було меморіалу.

І ось 3 жовтня о 12:00 відбудеться церемонія закладки першого каменя унікального комплексу, який буде побудований завдяки благодійному фонду "Бабин Яр".

Це стане одним з найважливіших подій у єврейському світі. Вперше в Києві зберуться найбільші керівники єврейських громад світу.

Як повідомили у фонді "Бабин Яр", в церемонії закладення каменя візьмуть участь, зокрема, президент найбільших єврейських організацій США Малькольм Хонлайн; лідер євреїв Франції, один з лідерів Європейського єврейського Союзу (EJU) П'єр Беснану; президент Конференції європейських рабинів ( вона об'єднує єврейські громади більш ніж з 40 країн Європи) Пінхас Гольдшмідт; президент Євроазійського єврейського конгресу Олександр Машкевич і багато інші високопоставлені гості".

Цього тижня Громадський оргкомітет вшанування жертв Бабиного Яру заявив, що урядовий комітет з підготовки та проведення заходів до 70-х роковин трагедії Бабиного Яру застосував принцип сегрегації, поділивши мучеників нацизму за походженням на обраних, гідних поминання, та другорядних.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.