Анонс: виставка, присвячена Олесю Берднику

У приміщенні Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України відбудеться відкриття документально-книжкової виставки "Всесвіт Олеся Павловича Бердника (1926–2003)", присвяченої письменнику-фантасту, філософу та громадському діячу.

Про це повідомляє Державна архівна служба України.

В експозицію, підготовлену за ініціативи Держархівслужби й доньки письменника Мирослави, входить близько 250 архівних документів, примірників друкованих видань, творів живопису, музейних предметів тощо.

В рамках виставки, що включатиме вісім розділів, будуть широко представлені фотографії Бердника різних років (індивідуальні та в групах), документи родини письменника; листування з рідними (великий блок складає листування з донькою Мирославою під час другого арешту письменника); розсекречені справи слідства КДБ над О.П. Бердником та ті, що пов’язані з обома його арештами (відповідно 1949 та 1979 рр.).

Серед документів літературної діяльності Олеся Бердника – видавничі та редакційні примірники рукописів, кілька поетичних автографів, газетні та журнальні публікації.

1970-і роки у житті Бердника позначені скандальним виключенням з СПУ (1973 р.) та заснуванням разом з Миколою Руденком та Оксаною Мешко Української Гельсінської групи (1976 р.). Обидві події відображені в експозиції.

Найбільша кількість документів пов’язана із реалізацією справи життя Олеся Бердника – заснуванням у 1989 р. громадської організації "Українська Духовна Республіка", що проводила щорічні Всесвітні собори Духовної України.

Десятеро сміливих. Засновники Української Гельсинської групи (ФОТО)

Останній блок виставки представляє Бердника як художника та фотографа.

Відкриття виставки відбудеться 29 березня о 15:00 в галереї ЦДАМЛМ України, що на території Національного заповідника "Софія Київська".

Триватиме виставка до 31 серпня 2012 р.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.