Спецпроект

Автомобілі олігарха-втікача віддадуть у музей. ФОТО

В Узбекистані буде створено музей ретро-автомобілів. Основу експозиції складуть машини, конфісковані у бізнесмена Дмитра Ліма.

Про це повідомляє узбецька служба Радіо Свобода

Всього, за даними радіостанції, музею планується передати 77 автомобілів з особистої колекції Ліма.

Ретро-автомобіль колишнього олігарха

Дмитро Лім (узбецький підприємець корейського походження), за інформацією Uzmetronom, був одним з найбагатших людей Узбекистану. Він володів мережею оптово-роздрібних ринків, а також, як зазначалося, "рядом інших комерційних структур торгово-посередницького напрямку".

У 2010 році його, за даними видання, звинуватили в ухилянні від сплати податків та інших злочинах, результатом якого стало нанесення великої  шкоди державі.

Сума збитку була оцінена в 607 мільярдів сумів (близько 226 мільйонів доларів). Бізнесмен залишив країну (імовірно, він виїхав до США).

Дмитро Лім - колишній узбецький бізнесмен. Фото himoyachi.at.ua

Звинувачення на адресу Ліма були висунуті в період кампанії проти "олігархів", організованої узбецькою владою. Вона почалася після виступу президента Іслама Карімова, який заявив, що майнова нерівність громадян провокує соціальну напругу. "Олігархів у нас не буде, - заявив він. - Якщо хтось цього ще не зрозумів, нехай має на увазі".

Майно бізнес-структур, що належали Ліму, за інформацією Uzmetronom, було конфісковано в рамках відшкодування завданих державі збитків. Будівлі, в яких розміщувалися ці організації, будуть передані на баланс державних органів.

Автомобілі, що належали бізнес-структурам (в даному випадку мова йде про сучасні, а не про ретро-машинах), отримав Державний митний комітет. 

Як відомо, у 2011 році в Запоріжжі відкрили приватний музей ретро-автомобілів першої половини XX сторіччя.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.