Спецпроект

В Осло побудують новий музей Мунка

В Осло буде побудований новий музей Едварда Мунка, який вмістить найбільше зібрання норвезького експресіоніста.

Про це пише lenta.ru.

Будівлю під назвою "Проект Лямбда" розробки іспанської студії Herreros Arquitectos буде споруджено на березі Осло-фіорду неподалік від відкритої в 2008 році будівлі опери Operahuset. Так само, як і театр, музей буде поміщений в футуристичну будівлю зі скла і бетону.

Уряд Норвегії обіцяв виділити гроші на будівництво "Проекту Лямбда", яке обійдеться місту в 1,6 мільярда крон (278 мільйонів доларів США). Будівельні роботи обіцяють закінчити до 2018 року.

Рішення про будівництво було винесено радою норвезької столиці після кількох років суперечок. Незважаючи на те, що "Проект Лямбда" виграв у конкурсі ще в 2009 році, міські парламентарі довго не могли досягти консенсусу з вартості та місцерозташуванням будівлі. Також регулярно піднімалося питання про доцільність і необхідність будівництва нового музею. Представники соціалістів погодилися затвердити проект в обмін на обіцянку поліпшити і облагородити район Тойєн, де стоїть старий музей Едварда Мунка.

Нинішній музей був споруджений після закінчення Другої світової війни на прибуток, отриманий міськими кінотеатрами. Будівля, яку було побудовано за невелику суму в непрестижному районі Осло Тойєн, і на думку експертів, не підходить для розміщення, зібрання картин художника, яке належить жителям Осло .

Експресіоніст Едвард Мунк - один з найбільш відомих художників Норвегії. Після його смерті в 1944 році у володіння Осло відійшли 1,1 тисячі картин, 3 тисячі малюнків і 18 тисяч гравюр його роботи. У 2013 році Норвегія відзначає 150-річчя з дня народження експресіоніста. Однак на думку деяких представників художньої спільноти Норвегії, країна та її столиця виявилися не готові до ювілею.

Теми

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.