Служба зовнішньої розвідки готує історичні документи до передачі Інституту національної пам’яті

Служба зовнішньої розвідки України готується передати свої історичні архіви Українському інституту національної пам’яті. Раніше про виконання Закону про доступ до архівів повідомила СБУ. Найближчим часом цей процес мають запустити також інші силові структури — МВС, ГПУ та Міноборони.

Ревізію архівних фондів Служби зовнішньої розвідки проводитимуть у встановлені Законом часові рамки — до 20 травня 2016 року.

"Метою ревізії є підготовка архівних документів, створених до 1992 року, для передачі до Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті, яка включатиме передбачені законодавством процедури із систематизації архівних фондів, актуалізації довідкового апарату, підготовки відповідних переліків тощо", — йдеться в повідомленні СЗР.

Архів СЗР найбільш закритий в Україні. Серед матеріалів, які там зберігаються, — документи про діяльність ЧК-КҐБ за кордоном, зокрема про їх боротьбу з організаціями української еміграції. Доступ до цих документів дозволить відкрити досі невідомі аспекти української історії і пролити світло на диверсійні методи діяльності радянських спецслужб проти української діаспори.

Як відомо, в Україні розпочали процес передачі архівів радянських спецслужб з-під відомств силових органів СБУ, МВС, Міноборони до  Архіву Українського інституту національної пам’яті (ГДА УІНП).

Передача документів відбуватиметься в рамках Закону України "Про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років", який набув чинності 21 травня 2015 року.

Закон розроблявся за участі громадськості в рамках програми Центру досліджень визвольного руху "Відкриті архіви" за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Ініціатори переконані, що такий крок не лише допоможе глибше дізнатися про минуле країни, але й буде однією з гарантій неповернення тоталітарних практик у роботі правоохоронних органів та спеціальних служб незалежної України.

Після падіння комуністичного режиму Польща, Чехія, Болгарія, Словаччина, країни Балтії та інші країни Центрально-Східної Європи зробили доступними секретні документи каральних органів та таємної поліції та передали їх цивільним відомствам — аналогам Інституту національної пам’яті.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.