Спецпроект

Вандали обмалювали пам'ятник жертвам Голокосту на Тернопільщині. ФОТО

24 березня в селі Петриків під Тернополем вандали обмалювали нацистськими символами пам'ятник жертвам Голокосту.

Про це повідомляє ZAXID.net з посиланням на місцевих ЗМІ та жителів. 

Речник головного управління Нацполіції у Тернопільській області Сергій Крета підтвердив інформацію про пошкодження меморіалу.

На білому пам'ятнику намалювали свастику й абревіатуру "СС" стилізовану під руни. Фото: Тарас Циклиняк 

"Повідомлення про цей випадок до нас надійшло нещодавно. Зараз на місці ще працює слідчо-оперативна група. Невідомі особи червоною фарбою намалювали на пам'ятнику німецьку свастику. Сам знак білий, тому ці малюнки дуже помітні. Навпроти пам'ятника є приватні будинки, можливо, є відеокамери, тому будемо встановлювати, чия це робота", – розповів Сергій Крета.

За його словами, цей пам'ятник пошкодили не вперше – кілька років назад був схожий випадок, коли цей меморіал також розмалювали фарбою.

МЗС України назвало дії невідомих "спланованою провокацією, яка має на меті розхитати міжнаціональний мир і злагоду в Україні", передає "Радіо "Свобода".

"Упевнені, що правоохоронні органи України вживуть всіх необхідних заходів для того, щоб замовники і виконавці цього ганебного злочину були оперативно знайдені та притягнені до відповідальності", – наголосили в міністерстві.

Очільник Міністерства закордонних справ Павло Клімкін написав у своєму "Твіттері", що "рішуче засуджує акт вандалізму проти меморіалу Голокосту в Тернополі.  Провокації не вплинуть на дружбу між українським та єврейським народами".

Зі свого боку, посольство України в Ізраїлі висловило занепокоєння "сплеском провокацій антисемітського характеру" в Україні.

"Закликаємо правоохоронні органи провести ретельні розслідування останніх інцидентів, зокрема щодо осквернення пам’ятника жертвам Голокосту у Тернопільській області та руйнування меморіальної стіни, присвяченої жертвам Голокосту, в місті Саврань Одеської області, з метою якнайшвидшого притягнення винних до відповідальності в установленому законодавством порядку", – заявили в посольстві.

Нагадуємо, що з початком цього року Україну захлеснула хвиля атак на пам'ятники. Зокрема, тільки за останні два тижні постраждали пам'ятники страченим нацистами польським професорам у Львові, меморіали в Гуті Пеняцькій та Підкамені, пам'ятник поетесі Олені Телізі в Бабиному Яру, а також пам'ятник Щорсу в Києві.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.