У Чехії створили портал про "внутрішню кухню" комуністичної держбезпеки. ФОТО

Архів Служби безпеки Чехії запустив Інтернет-додаток, який день за днем документує структуру та роботу комуністичного Міністерства внутрішніх справ Чехословаччини.

Архів задокументував період з 1 березня 1969 року до 15 лютого 1990-го, коли Службу державної безпеки Чехословаччини було розпущено, передає "Радіо Прага".

На сайті, що доступний за адресою mvu.ebadatelna.cz, можна знайти конкретну інформацію про міністрів, їх заступників, начальників окремих управлінь Служби держбезпеки та Прикордонної охорони, агентів  тощо.

Головна сторінка сайта "Підрозділи Федерального міністерства внутрішніх справ"

Користувач може переглянути фотографію кожного з них, опис посади, яку він займав, завдань та рішення, які він ухвалював. Шукати можна за прізвищем,а також і за псевдонімом, якими СДБ активно користувалася у своїй документації.

"Ті, кому цікава діяльність Служби дербезпеки комуністичного режиму, зможуть дізнатися, якою була структура МВС у конкретний вибраний ними період, причому на рівні окремих секцій, чим займались конкретні відділення, і хто їх очолював, включаючи дані про перебіг служби конкретної особи", — розповідає директор Архіву Служби безпеки Светлана Птачнікова.

Даний проект став результатом майже дворічної праці, оскільки всі дані потрібно було ретельно перевірити.

Светлана Птачнікова. Фото: Чеське радіо

"Ми додали так звані "підбірки контррозвідувальних розробок", тобто ще одну частину фондів. Це приблизно 22 тисячі томів. Це записи, які Служба дердбезпеки вела на осіб, за якими було встановлено спостереження. Цю документацію було присвячено противникам режиму", — пояснює Пйотр Земан, заступник директора архіву.

Поки що в додатку міститься далеко не вся інформація з Архіву Служби безпеки. У майбутньому планується розширення проекту. На даний час додаток містить 2,5 млн документів.

Архів чехословацької Служби держбезпеки. Фото: ЧТ  

Щоб отримати доступ до матеріалів архіву, потрібно зареєструватися, заповнити анкету дослідника і вибрати пароль. Але перш, ніж узятися за дослідження матеріалів з дому, потрібно відвідати читальний зал Архіву Слуби безпеки для проведення ідентифікації особи користувача.

Автори проекту заявляють, що це – перший проект у Європі, який подібним способом задокументував і представив для вивчення громадськості багатолітню історію Міністерства внутрішніх справ.

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?

Осип Тюшка. 40 років поряд зі Степаном Бандерою

Він був одним із найближчих друзів Степана Бандери. Вони потоваришували ще під час навчання у Стрийській гімназії. Разом входили до керівних ланок у Пласті й ОУН, мали близькі ідейні переконання й погляди на національно-визвольних рух, одночасно відбували ув'язнення в гітлерівському концтаборі Заксенхаузен, спільно розбудовували структуру ОУН революційної після Другої світової війни і були об'єктами оперативних розробок кдб. Тільки роль і місце у тих чекістських планах і заходах для кожного відводилися різні.