У Чехії створили портал про "внутрішню кухню" комуністичної держбезпеки. ФОТО

Архів Служби безпеки Чехії запустив Інтернет-додаток, який день за днем документує структуру та роботу комуністичного Міністерства внутрішніх справ Чехословаччини.

Архів задокументував період з 1 березня 1969 року до 15 лютого 1990-го, коли Службу державної безпеки Чехословаччини було розпущено, передає "Радіо Прага".

На сайті, що доступний за адресою mvu.ebadatelna.cz, можна знайти конкретну інформацію про міністрів, їх заступників, начальників окремих управлінь Служби держбезпеки та Прикордонної охорони, агентів  тощо.

Головна сторінка сайта "Підрозділи Федерального міністерства внутрішніх справ"

Користувач може переглянути фотографію кожного з них, опис посади, яку він займав, завдань та рішення, які він ухвалював. Шукати можна за прізвищем,а також і за псевдонімом, якими СДБ активно користувалася у своїй документації.

"Ті, кому цікава діяльність Служби дербезпеки комуністичного режиму, зможуть дізнатися, якою була структура МВС у конкретний вибраний ними період, причому на рівні окремих секцій, чим займались конкретні відділення, і хто їх очолював, включаючи дані про перебіг служби конкретної особи", — розповідає директор Архіву Служби безпеки Светлана Птачнікова.

Даний проект став результатом майже дворічної праці, оскільки всі дані потрібно було ретельно перевірити.

Светлана Птачнікова. Фото: Чеське радіо

"Ми додали так звані "підбірки контррозвідувальних розробок", тобто ще одну частину фондів. Це приблизно 22 тисячі томів. Це записи, які Служба дердбезпеки вела на осіб, за якими було встановлено спостереження. Цю документацію було присвячено противникам режиму", — пояснює Пйотр Земан, заступник директора архіву.

Поки що в додатку міститься далеко не вся інформація з Архіву Служби безпеки. У майбутньому планується розширення проекту. На даний час додаток містить 2,5 млн документів.

Архів чехословацької Служби держбезпеки. Фото: ЧТ  

Щоб отримати доступ до матеріалів архіву, потрібно зареєструватися, заповнити анкету дослідника і вибрати пароль. Але перш, ніж узятися за дослідження матеріалів з дому, потрібно відвідати читальний зал Архіву Слуби безпеки для проведення ідентифікації особи користувача.

Автори проекту заявляють, що це – перший проект у Європі, який подібним способом задокументував і представив для вивчення громадськості багатолітню історію Міністерства внутрішніх справ.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.