У Москві урочисто відкрили монумент конструктору автомата Калашникова. ФОТО

19 вересня в Москві урочисто відкрили пам’ятник визначному російському зброяреві Михайлу Калашникову. Цього дня Російська Федерація відзначає День зброяра.

Автором композиції висотою 7,5 м став народний художник РФ Салават Щербаков, передає РІА "Новости". На церемонії були присутні міністр культури Росії Володимир Мединський, донька контруктора Олена, представники міської адміністрації Москви та інші.

 Фото: РІА "Новости"

"Це дуже незвичайний пам’ятик, тому що Михайло калашников — в деякій мірі Кулібін ХХ століття, уособлення найкращих рис російської людини. Незвичайна природна обдарованість, простота, чесність, організаційний талант – усе те, що дозволило створити цілу лінійку зброї із захисту батьківщини, серед якої, звісно, автомат Калашникова — справжній культурний бренд Росії", — сказав він.

 Фігура зброяра тримає в руках автомат АК-47 - перший із серії знаменитих автоматів, які брали участь у всіх конфліктах другої половини ХХ-го і початку ХХІ століть. Фото: РІА "Новости"  

У художній композиції монумента позначено фігуру земної кулі й образ святого Георгія переможця як "символи збереження миру й перемоги над "силами зла".

Ініціатором встановлення пам’ятника виступило Російське військово-історичне товариство, головою якого є сам міністр Мединський.

 Барельєв на постаменті із зображенням автоматів і кулеметів, створених М. Калашниковим. Фото: Владислав Шатило / РБК.

Під час церемонії відкриття, за даними РБК, громадянин Андрій Кисельов вийшов на одиничний пікет із плакатом "Конструктор зброї = смерті конструктор". Його затримала поліція, провела роз’яснювальну бесіду, після чого пікетувальник повернувся до пам’ятника, де його затримали вдруге.

Також критично висловився щодо пам’ятника відомий російський рок-музикант Андрій Макаревич.

"Ну добре. Пам’ятник Калашникову. Нехай нам буде чим пишатися. Якщо підрахувати, скількох людей на планеті вбито з його зброї, вийдуть мільйони… Добре. Хай Калашникову. Але чому така бездарна, потворна скульптура? навіть у радянські часи цей істукан не пройшов би худраду. Ну що ж ми так сптворюємо своє місто, ганьбимося перед усім світом?", — написав Макаревич у себе на "Фейсбуці".

Нагадаємо, Михайло Тимофійович Калашников помер 23 грудня 2017 року в віці 94 років. Підбірку історичних фотографій, де зображений АК, дивіться тут.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.