ПОМЕР ТВОРЕЦЬ АВТОМАТУ КАЛАШНИКОВА. Історичні ФОТО

Помер конструктор найпоширенішої на Землі стрілецької зброї Михайло Калашников. Його родина походила з Кубані.

Про це повідомляє РІА "Новості".

Михайло Калашников помер на 95-му році життя після важкої тривалої хвороби. З 17 листопада він перебував у реанімаційному відділенні клініко-діагностичного центру Удмуртії (республіка у складі Російської Федерації).

Михайло Калашников народився 1919 року в селі Кур'я Алтайського краю (нині РФ), у багатодітній селянській родині.

Батько Тимофій і мати Олександра - родом із кубанських селян. У 1930 році родина Тимофія Калашникова під час кампанії з розкуркулення була вислана з Алтайського краю у Томську область Росії.

Старший сержант Михайло Калашников під час роботи над створенням зброї

З 1938 року Калашников проходив строкову службу в Київському Особливому військовому окрузі. Там він розробив інерційний лічильник для обліку фактичної кількості пострілів з ​​танкової гармати і створив прилад для обліку моторесурсу танкового двигуна.

За останній винахід командувач Київським військовим округом генерал Георгій Жуков нагородив Калашникова іменним годинником.

Михайло Калашников із АК

У жовтні 1941 року в боях під Брянськом командир танку Калашников був важко поранений. Перебуваючи у відпустці за станом здоров'я, він розробив свою першу модель пістолета-кулемета, яка не надійшла на озброєння через дорожнечу виробництва.

1947 рік. Боєць групи УПА в рейді територією Словаччини. В нього в руках німецька штурмова гвинтівка StG-44 конструкції Гуґо Шмайссера (1943 рік) - власне, перший масовий "автомат" у світі. Існує цілий ряд конспірологічних теорій про те, що АК - копія StG. Мовляв, оскільки Шмайссер з 1946 до 1952 року працював в КБ "Іжмаш", то Калашников привласнив собі чужу конструкцію. Росіяни наголошують, що обидва автомати подібні переважно візуально - і ця подібність пояснюється застосуванням обома зброярами газовідводного механізму. Загалом же конструкції АК і StG доволі різняться, а Шмайссер, на жаль, не залишив свідчень про свою роботу в Іжевську

У 1945 році конструктор узяв участь у конкурсі на розробку автомата під патрон зразка 1943 року - так званий "проміжний патрон", середній між малопотужним пістолетним і занадто потужним гвинтівковим.

Сконструйована Калашниковим зброя стала першою армійською "штурмовою гвинтівкою" ("автоматичним карабіном") в СРСР. 

 Радянський навчальний плакат про різновиди АК-47, їхні характеристики і додаткове приладдя

Характерно для зброї цього типу, автомат Калашникова (АК) поєднував найкращі якості гвинтівки (можливість вести ефективний прицільний вогонь на кількасот метрів) і так званого "пістолету-кулемету" (помірна вага і габарити зброї, можливість стріляти чергами, місткий магазин і невелика віддача).

Вперше широкій публіці АК було продемонстровано у фільмі 1955 року "Максим Перепелиця" - про українця в радянській армії (у головній ролі - Леонід Биков). На фото: сучасний рімейк афіші фільму

На початку 1949 року 7,62-міліметровий АК-47 було прийнято на озброєння.

 Ізраїльський спецназівець із АК-47 святкує перемогу, освіжаючись у Суецькому каналі. Подолавши єгипетський опір, ізраїльтяни захопили Синайський півострів. Шестиденна війна, 1967 рік

З того часу Михайло Калашников працював у відділі головного конструктора Іжевського машинобудівного заводу.

"Розвивайте революційні традиції і посилюйте бойову підготовку!" Плакат маоїстського Китаю, 1975 рік. Зброя на запобіжнику, не вистрелить :)

Вперше АК був використаний у бойових діях під час придушення радянськими військами антикомуністичної революції в Угорщині 1956 року.

Радянський танкіст за допомогою "калаша" прикриває відступ свого екіпажу з підпаленої машини під час вуличних боїв біля Чехословацького радіо. Прага, 1968 рік

Крім АК-47, конструктор створив модернізований автомат АКМ і автомат зі складаним прикладом АКМС.

 Рентгенівський знімок солдата, пораненого в живіт пострілом з АК-47 (патрон зразка 1943 року, калібр 7,62 мм) під час В'єтнамської війни 1960-х років. Видно численні фрагменти оболонки кулі і сталевий сердечник, який теж залишився в рані

Після переходу на калібр 5,45 міліметрів у 1970-х були розроблені моделі автомата Калашникова АК-74, в тому числі і з коротким стволом.

Ілюстрація з видання Міноборони СРСР "Посібник із 5,45-мм автомата Калашникова..." 1976 рік

Також серед розробок Калашникова - ручні, станкові й танкові кулемети. Загалом у його конструкторському бюро створено більше сотні зразків бойової зброї.

Соціалістичний президент Чилі Сальвадор Альєнде захищає свій палац під час військового перевороту Піночета в 1973 році. З цього автомату Альєнде зрештою і застрелиться

На початку 1970-х років Калашников створив мисливський самозарядний карабін "Сайга", сконструйований на базі АК.

Радянські десантники із АКС (зі складеним прикладом) під час виконання "інтернаціонального обов'язку" в Афганістані, 1987 рік

Генерал-лейтенант Михайло Калашников - двічі Герой Соціалістичної праці, лауреат Сталінської і Ленінської премій.

Ліванський повстанець-шиїт під час вуличних боїв у Бейруті, 1987 рік

Калашников був почесним членом (академіком) Російської академії наук. У 2012 році його ім'я присвоєно Іжевському державному технічному університету.

1973 рік, поселення Вундед-Ні у штаті Дакота (США). Активіст Руху американських індіанців із "калашем". Активісти захопили поселення, в якому у 1890-му відбулася різанина індіанців-сіу, і проголосили незалежну індіанську державу. Акція, задумана як символічна, вилилася в 71-денний збройний конфлікт - найдовше протистояння в США з часів тамтешньої Громадянської війни

У серпні 2013 НВО "Іжмаш" було перейменовано у ВАТ "Концерн "Калашников".

Іракські жінки на військовому параді, 2003 рік

Автомати і кулемети конструкції Калашникова є основною стрілецькою зброєю Армії України і деяких підрозділів МВС.

Морська піхота Збройних сил України із АК-74У

Загалом вони перебувають на озброєнні у 55 країнах світу і вважаються простою та надійною зброєю. Повний армійський курс із користування АК складає всього 10 годин.

Бійці кримського "Беркуту". Ліворуч - АК із глушником, запобіжник переведено у положення "вогонь одиночними пострілами"

Автомат (штурмова гвинтівка) Калашникова - найпоширеніша зброя на Землі. Разом із модифікаціями АК складає 15% всієї стрілецької зброї у світі, за що й потрапив у Книгу рекордів Гіннесса.

Сомалійський пірат із ручним кулеметом конструкції Калашникова

За 60 років було випущено від 70 до 100 млн екземплярів АК - включно з ліцензійним виробництвом і нелегальними "клонами".

Нікарагуа, 1984 рік. Соціалістичний уряд озброїв цю жінку для мобілізації у випадку нападу правих опозиціонерів-"контрас"

Модифікації автомату виробляються у десятках країн світу - від Фінляндії до Південної Африки, від Ізраїлю до Індії.

Естонський солдат в Іраку з ізраїльською модифікацією "Ґаліл". У свою чергу, снайперська модифікація "Ґаліла" українського виробництва "Форт-301" перебуває на озброєнні спецпідрозділів СБУ та Служби зовнішньої розвідки

Автомат Калашникова став символом повстанської боротьби. Його зображено на державних гербах чотирьох країн, які здобули незалежність у XX сторіччі.

 Герб Мозамбіку

З АК було розстріляно подружжя Чаушеску. Автомат Усами бен Ладена, вивезений американськими спецназівцями з Пакістану після знищення лідера "Аль-Каїди", перебуває у музеї ЦРУ.

Усама бен Ладен із АК-74У

АК потрапив на 4-те місце у списку Playboy "50 виробів, які змінили світ" - поступившись комп'ютеру Apple Macintosh, протизаплідним таблеткам та відеомагнітофону Sony Betamax.

"Захищай Бруклін" - футболка з Нью-Йорку

З 1970-х АК завдяки своїй дешевизні, надійності і характерному вигляду стає частиною масової культури - зокрема, голлівудської кінопродукції і суспільного життя Африки, Близького Сходу, Азії та Кавказу.

Підлітки з Демократичної республіки Конго. "Калаша" тут можна купити за кілька доларів

В Мексиці АК став улюбленою зброєю кримінальних картелів, оспівуючись у так званих "наркобаладах" - піснях про суворе блатне життя. За впізнавану форму магазину зброя отримала в Латинській Америці назву "Козлиний ріг".

Українські школярі на навчальних стрільбах з АК-74. Тячівський район Закарпаття, 2013 рік. Фото: konigsfeld-school.pp.ua

У 2011 році Міноборони РФ повідомило, що більше не закуповуватиме АК-74, оголосивши конкурс на створення нової штурмової гвинтівки.

Дивіться також інші матеріали за темою "Зброя"

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.