Про 100-річчя підняття прапорів на флоті нагадуватиме соцреклама в Києві. ФОТО

До 100-річчя підняття українських прапорів на Чорноморському флоті і проголошенням його флотом Української Народної Республіки в столиці на сіті-лайтах та білбордах з’явилася соціальна реклама, розроблена Українським інститутом національної пам’яті.

30 плакатів із соціальною рекламою розміщені в Києві завдяки сприянню Київської міської державної адміністрації та Міністерства інформаційної політики. 

"Відзначаючи 100 літній ювілей  Української революції 1917-1921 років, ми відзначаємо ювілеї створення не лише державних інституцій чи державної символіки, але й збройних формувань, які захищали новопосталу державу. 29 квітня 1918 року синьо-жовті прапори було піднято над кораблями Чорноморського флоту. Цей день став  початком творення військово-морських сил України. Нинішні моряки та офіцери, покликані захищати Україну сьогодні, мають пам’ятати про своїх попередників"- наголосив Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

 

Побачити соціальну рекламу можна в Голосіївському, Печерському, Дарницькому, Дніпровському, Подільському, Святошинському, Шевченківському та Солом'янському  районах за такими адресами:

Дніпровський р-н, вул. Андрія Малишка ст.м. Дарниця

Шевченківський р-н, вул. Чорновола, 33/30(№1)

Шевченківський р-н, вул. Січових Стрільців (Артема) (проти буд.84, №1)

Солом'янський р-н, вул. Народного Ополчення, 10 (на розподільчий смузі).

Шевченківський р-н, вул. Прорізна, 8

Шевченківський р-н, вул. Богдана Хмельницького, 37/2 на зеленій зоні

Голосіївський р-н, вул. Велика Васильківська (Червоноармійська), 118 (№1)

Шевченківський р-н, вул. Трьохсвятительська ( проти буд.№7)

Печерський р-н, вул. Алмазова генерала (Кутузова), 18/7

Шевченківський р-н, вул. Льва Толстого, 12(№5)

Подільський р-н, вул. Олени Теліги  ел. опора №214-216

Оболонський р-н, вул. Полярна перед поворотом на вул.Богатирську

Подільський р-н, вул. Сковороди Григорія, 19

Шевченківський р-н, вул. Чорновола /вул. Артема (№3)

Голосіївський р-н, вул. Антоновича (Горького), 25

Подільський р-н, вул. Стеценка 350м до повороту на вул.Міську

Святошинський р-н, Велика

Кільцева дорога /270м за залізничним мостом

Дарницький р-н, вул. Ревуцького /навпроти буд. №22 (розподільча смуга), 165м до вул. Олійника в напрямку просп. Бажана

Шевченківський р-н, вул. Пушкінська, 34 №1

Печерський р-н, вул. Городецького архітектора, 1/3 №1

Печерський р-н, вул. Московська, 21

Голосіївський р-н, Столичне шосе /340мвід повороту на Лісництво

Голосіївський р-н, Столичне шосе /вул. Фестивальна

Шевченківський р-н, пл. Лук`янівська №3

Печерський р-н, вул. Ольгинська, 2/1

Печерський р-н, вул. Коновальця Євгена (Щорса) проти буд.7/9, №2

Шевченківський р-н, вул. Прорізна, 2 №2

Шевченківський р-н, вул. Петлюри (Комінтерну) проти буд.4

Солом'янський р-н, вул. Солом`янська, 16-Б №2

Солом'янський р-н, вул. Дмитра Луценка (біля автостоянки) 

 

Нагадаємо, що 29 квітня 1918 року відбулася надзвичайно важлива історична подія в історії українського флоту. Спираючись на рішення делегатів корабельних команд і настрої українських моряків та офіцерів, весь Чорноморський флот був проголошений флотом УНР і видано наказ урочисто підняти українські прапори.

Це рішення підтримала й виконала абсолютна більшість кораблів Чорноморського флоту. Ті ж команди, що перебували під впливом більшовиків, поспішно евакуювали свої кораблі із Севастополя до Новоросійська. День 29 квітня став справжнім тріумфом національної волі, на довгі роки ставши святом Українського державного флоту.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.