Громадськість ініціює відзначення 100-річчя Української Держави. ПЛАН ЗАХОДІВ

27 квітня у приміщенні прес-центру інформаційного агентства “Главком” відбулася прес-конференція представників громадських організацій, на якій було оголошено план заходів на 2018 рік із вшанування 100-річчя Української Держави та 145 років від дня народження Гетьмана Павла Скоропадського.

Про це "Історичній правді" повідомили в громадському оргкомітеті.

 

У прес-конференції взяли участь:

Олександр Алфьоров – історик, керівник громадської кампанії "Пам'ять Нації";

Олег Слабоспицький – співкоординатор Громадського сектора Євромайдану;

Роман Кулик – співкоординатор Експертного корпусу;

Тиміш Мартиненко-Кушлянський – представник Київської міської організації Меморіал ім. Василя Стуса

Символічно, що прес-конференція відбулась у будинку по вул. Шовковична 8/20 на місці якого знаходилась резиденція Павла Скоропадського у 1918 році.

Представники громадського оргкомітету

 

"Зважаючи на те, що держава самоусунулась від вшанування 100-річчя Гетьманату, а також видатних і знакових подій, пов’язаних із періодом правління Павла Скоропадського, громадські активісти беруть ініціативу на себе і оголошують план заходів та інформаційну кампанію по відзначенню подій і видатних постатей періоду Української Держави 1918 року" - відзначили організатори.

Активісти наголошують на важливому значенні Гетьманату в історії українського державотворення.

Період правління Гетьмана Скоропадського ознаменувався безпрецедентними в історії Української революції 1917-1921 рр. заходами з державного будівництва, економічною стабілізацією, успішною міжнародною політикою, а також потужною національною культурно-просвітницькою роботою.

До громадського оргкомітету з відзначення 100-річчя Української Держави наразі долучилися:

  • Благодійний фонд "Героїка"
  • ГО "Експертний корпус"
  • Громадський сектор Євромайдану
  • Київська міська організація Меморіал ім. Василя Стуса
  • ГО "Український мілітарний центр"
  • ВГО "Молодіжний Націоналістичний Конґрес"
  • Громадська кампанія "Пам’ять нації"
  • ВГО "Спілка Української Молоді в Україні"

Заплановані громадськістю заходи, спрямовані на увічнення подій та постатей періоду Гетьманату складатимуться з:

Облаштування місць пам’яті: встановлення меморіальних дощок та пам’ятників діячам (Павлові Скоропадському, В’ячеславу Липинському, Дмитру Донцову та ін.) та подіям періоду Української Держави, про що громадські організації клопотатимуться перед органами місцевого самоврядування.

Перейменування існуючих або найменування нових вулиць у містах України на честь видатних постатей доби Української Держави.

Проведення інформаційно-просвітницьких заходів на тему значення періоду Української Держави в історії Української революції та місця Павла Скоропадського у пантеоні українських героїв визвольного руху ХХ ст. (у співпраці з істориками, науковцями, Музеєм Гетьманства та Експертним корпусом).

Популяризація видатних постатей доби Гетьманату шляхом видання друкованої продукції (листівок, наліпок, календарів та футболок).

Впорядкування та поширення інформації про існуючі місця пам’яті, пов’язані з періодом 1918 року, у всіх регіонах України.

Крім того, громадські активісти планують звертатися до Кабінету міністрів України та профільних міністерств з пропозиціями вшанування та відзначення дат, пов’язаних зі створенням міністерств та державних органів у 1918 році.

Активісти також планують звертатися до Міністерства освіти та Міністерства культури України з пропозиціями вшанування та найменування на честь видатних діячів Української Держави навчальних закладів (наприклад присвоєння Одеському національному політехнічному університету імені гетьмана Павла Петровича Скоропадського).

Окремим напрямком планується і співпраця та пам’ятні заходи з іноземними дипломатичними представництвами, спрямовані на увічнення пам’яті про розвиток відносин поміж Українською Державою та іншими країнами, адже більшість дипломатичних зв’язків України зі світом була започаткована саме 1918 року.

Зокрема в Україні постійно перебували посли: Великої Британії, Французької республіки, Королівства Румунія,Німецької імперії, Австро-Угорської імперії, Болгарського царства, Османської імперії, Фінляндії, Королівства Польського, Всевеликого Війська Донського, Азербайджанської Демократичної Республіки, Грузинської Демократичної Республіки, Кубанської Народної Республіки.

У Києві та інших містах України діяли консули Німецької імперії, Австро-Угорської імперія, Османської імперії, Фінляндії, Королівства Іспанія, Грузинської Демократичної Республіки, Данії, Королівства Греція, Норвегії, Швейцарії, Швеції, Королівства Італія, Персії, Білоруської Народної Республіки.

Також громадськість звертає увагу на наступні проекти:

Видавництво "Наш формат" ініціювало створення аудіокниги "Спогадів" Павла Скоропадського. Пожертви збиралися серед небайдужих в інтернеті і аудіокнига вже майже завершена.

Музей Гетьманства разом з філателістами готує конверт та марку, спеціально видані до 100 річчя Української Держави та присвячені Павлові Скоропадському

Газета ДЕНЬ проголосила 2018-й Роком 100-ліття Гетьманату Павла Скоропадського і запустила окремий розділ на своєму сайті присвячений повністю темі Гетьманату:              

Місця у Києві пов’язані з Павлом Скоропадським та Українською Державою:

  • вулиця Павла Скоропадського (біля Бесарабської площі)
  • мурал присвячений Павлу Скоропадському (перетин вул. Старовокзальної і Жилянської)
  • меморіальна дошка Павлу Скоропадському  (вул. Павла Скоропадського)
  • меморіальна дошка Павлу Скоропадському  (вул. Інстутутська 20/8)
  • вулиця В’ячеслава Липинського (біля Золотих Воріт)
  • пам’ятник В’ячеславу Липинському (на території МАУП)
  • меморіальна дошка В’ячеславу Липинському (бульвар Тараса Шевченка, 14)
  • вулиця Миколи Василенка
  • могила Миколи Василенка на Лук’янівському цвинтарі

Найближчі заходи:

 

Дата: 28 квітня, субота, 14:00

Місце: Київ, Національний музей історії України (вул. Володимирська 2)

Лекція: "Гетьман Скоропадський – рецепти державотворення"

Організатор: Likбез. Історичний Фронт

 

Дата: 29 квітня, неділя, 12:00

Збір: Київ, Маріїнський Парк

Екскурсія місцями гетьманського перевороту: 1918-2018

Організатор: Дмитро Шурхало

 

Дата: 29 квітня, неділя, 09:45

Місце: Київ, Майдан Незалежності

Урочисте підняття військово-морського прапору на Майдані Незалежності на честь 100-річчя піднесення українських прапорів Чорноморським флотом.

Дата: 29 квітня, неділя, 14:00

Місце: Київ, Софійська площа

Урочистий молебен присвячений 100 річчю проголошення Павла Скоропадського Гетьманом на Софійському майдані у 1918 р.

Організатор: громадські організації та УПЦ КП

 

Дата: 29 квітня, неділя, 14:00

Місце: Харків, пам'ятник Незалежності на площі Конституції

Марш на честь 100-річчя Української Держави

Організатор: громадська організація "Традиція і порядок"

Дата: 15 травня (вівторок) 11:00

Місце: Київ, вул. Спаська, 16-б

Науковий круглий стіл, присвячений 100-річчю Української Держави гетьмана Павла Скоропадського

Організатор: Інститут української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України та Музей Гетьманства.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.