Як насправді виглядала Нефертіті. ФОТО. ВІДЕО

Вчені за допомогою 3D-сканування відтворили вигляд «Молодої леді» – мумії, яка була виявлена в Долині Царів в кінці ХІХ століття і пізніше була ідентифікована як мати фараона Тутанхамона.

Реконструкцію вигляду стародавньої єгипетської мумії виконали в Університеті Брістоля (University of Bristol), – передає ІА ЗІК.

 Фото із сайту ІА ЗІК

Керував процесом єгиптолог Ейден Додсон (Dr. Aidan Dodson).

Вчені відтворили вигляд так званої "Юної леді" (Younger Lady) – мумії, виявленої ще в позаминулому столітті в Долині Царів. І тепер запевняють: вона і є Нефертіті. Мовляв, дуже схожа обличчям на наявне скульптурне зображення цариці стародавнього Єгипту – знаменитий на весь світ бюст.

Бюст, виточений з вапняку, знайшли німецькі археологи в 1912 році. Керівник їхньої експедиції Людвіг Боршард, із захопленням зазначив у своєму щоденнику: "Описати неможливо, це треба бачити". Знахідка так і залишилася в Німеччині –зберігається в берлінському музеї (Altes Museum).

  Фото із сайту ІА ЗІК

Нефертіті, що в дослівному перекладі означає "Прийдешня красуня" або "Прекрасна прийшла", жила близько 3300 років тому. Була дружиною фараона Ехнатона (Аменхотепа IV) – тобто, як мінімум, мачухою фараону Тутанхамону. А, можливо, навіть і його матір’ю.

Померла Нефертіті в 1334 році до Р.Х., коли їй було від 29 до 38 років. І звичайно ж, була перетворена в мумію. Але мумія пропала безвісти. Вважається, що її місцезнаходження невідоме.

У 1898 році французький археолог Віктор Лоре, який вів розкопки в Долині Царів, розкрив одну зі стін гробниці фараона Ехнатона і проник в бічній склеп. Знайшов там три мумії: дві жіночі по краях і чоловічу між ними.

Особливого інтересу у археологів вони не викликали. Лише в XXI столітті виникли підозри, що якась із них, можливо, належить Нефертіті.

 Фото із сайту ІА ЗІК

 

У 2002 році – британська дослідниця Джоан Флетчер (Joann Fletcher) з Університету Йорка (University of York), зробила рентген мумій. Після чого стала стверджувати: молодша жінка з гробниці Ехнатона – точно Нефертіті. Не без підстав: жінка було високоякісно муміфікована і анатомічно походила по описам на красуню-царицю.

До того ж мумія була лисою – поголеною для носіння особливої перуки. Або шолома. На лобі у неї відбився слід від характерного шкіряного ремінця. У мочці лівого вуха збереглися дві сережки, схожі з тими, які були зображені на деяких портретах Нефертіті.

Трохи пізніше поряд з мумією було знайдено руку, яка відламалася від неї. У руці – щось на зразок скіпетра – атрибута царської влади.

Зовнішність саме цієї "Юної леді" з гробниці Ехнатона і відтворили нині в Університеті Брістоля. Взяли за основу висновки Флетчер, по суті підкріплюючи їх. На жаль, це аж ніяк не означає, що мумія, яка стала основою для реконструкції, і справді Нефертіті. А відтворене обличчя – її обличчя. Хоча деяка схожість і справді є.

На думку скептиків, більш-менш впевнено можна стверджувати лише одне: мумія "Юна леді" належить молодій жінці з королівської сім’ї, яка померла за часів 18-ї династії.

Нагадуємо, що на Прикарпатті нещодавно випадково знайшли крем’яний спис.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.