АНОНС: «Розсекречені». Презентація онлайн-курсу про роботу з архівами КҐБ

Онлайн-курс «Розсекречені» детально розповідає, як розібратися з документами комуністичних спецслужб. Під час презентації експерти та розробники розкажуть про зміст курс та специфіку навчання, а також поділяться інсайтами створення освітнього міні-серіалу.

Центр досліджень визвольного руху спільно зі студією онлайн-освіти EdEra презентують результати річної роботи над матеріалом, який має полегшити життя для журналістів, дослідників та всіх охочих знайти інформацію у відкритих архівах КҐБ. 

 

Курс розповідає про те:

*з чого починати архівний пошук та як підготуватися до походу в архів;

*які є типи архівних документів;

*як верифікувати інформацію, отриману з протоколів допитів;

*як розібратися у двох десятках типів агентів спецслужб

та багато іншого. 


Окрім цього курс пропонує анімовані архівні історії, конспекти з посиланнями на корисні джерела, копії-ілюстрації архівних документів, про які йдеться, інтерв'ю з гарвардськими істориками про роботу з архівними джерелами, а також документальні ігри в агентів. 


Реєстрація на онлайн-курс за посиланням. 


Участь у презентації візьмуть:

Володимир Бірчак — головний експерт онлайн-курсу та автор навчальних матеріалів, керівник академічних програм Центру досліджень визвольного руху;

Юлія Лисенко — менеджерка курсу, студія онлайн-освіти EdEra;

Андрій Когут — директор Галузевого державного архіву СБУ;

Анатолій Хромов — голова Державної архівної служби України;

Олександр Сушко — директор Міжнародного фонду "Відродження";

Едуард Андрющенко — журналіст, автор кількох десятків матеріалів на основі документів з архівів КҐБ, автор Телеграм-каналу "KGBfiles", учасник проекту Центру досліджень визвольного руху "Deconstruction. Архіви КҐБ для медіа" (2018).


Модерує: Анна Олійник — директорка Центру досліджень визвольного руху, координаторка проекту від ЦДВР. 


Час: 26 грудня, четвер, 18:30


Місце: Інформаційно-виставковий центр Музею Майдану, Майдан Незалежності, 2 (2-й поверх Будинку Профспілок)


Вхід на презентацію вільний.
Подія у Фейсбуці: https://www.facebook.com/events/570080240512295/ 


Контакт: history@cdvr.org.ua


Онлайн-курс "Розсекречені" по роботі з архівами КҐБ підготовлений Центром досліджень визвольного руху спільно зі студією онлайн-освіти EdEra за фінансової підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Нагадуємо, що 8 квітня 2015 року Верховна Рада України проголосувала за "декомунізаційний пакет" законів. Один з них відкриває доступ до архівів комуністичних спецслужб в Україні. Щоб попрацювати з документами, потрібні лише заява та паспорт. Більше про те, як почати роботу з архівами КҐБ, читайте у посібнику "Архіви КҐБ для медіа".  

Більше 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження у високій якості, шукайте на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.