В Африці розкопали християнський храм. ФОТО

Археологи з Польщі та Італії знайшли на півночі Ефіопії руїни християнського храму.

"Місцеве населення знало, що колись в цьому місці був християнський храм, але через поганий стан не було точно відомо, до якого періоду він відноситься і як він улаштований", - заявив керівник дослідницького проекту Мікела Гаудіелло, передає Газета.UA.

 

За допомогою дрона вчені розгледіли з повітря залишки споруди і правильно визначили місце розкопок.

У березні почались розкопки. Через пандемію коронавірусу дослідження призупинили через 8 днів. Але все одно вчені змогли зібрати достатньо матеріалу для досліджень.

 

Знайшли кам'яні колони висотою в кілька метрів, фрагмент напівкруглої апсиди у вигляді кам'яних блоків підлоги і залишки стін. Виявили фрагменти кераміки і кам'яний блок з висіченим написом давньоефіопською мовою. Над перекладом зараз працюють вчені.

Будівлі датують 700-1100 роками.

 

Храм був важливим пунктом на торгових шляхах, що ведуть з глибин Африки в Аксум – столицю християнської держави, яка існувала в перших століттях після Р.Х.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.