Слідчий комітет РФ підозрює українців у публікації фото нацистів під час акції «Безсмертний полк»

Слідчий комітет Росії підозрює громадян України в причетності до публікацій фотографій лідерів нацистської Німеччини під час онлайн-акції «Безсмертний полк».

Про це повідомляє The Бабель із посиланням на пресслужбу Слідчого комітету Росії.

 

Фігурантами справи стали четверо громадян Росії. Кримінальні справи порушено проти Данила Симонова з Пермі, Андрія Шабанова з Самари, Дениса Воронцова з Волгограда, а також Вʼячеслава Круглова з Ульянівська.

Згідно з повідомленням, Круглов у 2017 році був засуджений за "злочин екстремістського характеру", а в 2018 — за крадіжку. У підозрюваних провели обшуки, їх допитують слідчі.

"Під час попереднього слідства встановлено інші епізоди аналогічних злочинів. Серед причетних до реабілітації нацизму є особи, які розміщували фотографії нацистських злочинців з території іноземних держав, зокрема України та Естонії", — йдеться в повідомленні.


Про що йдеться?

Акція "Безсмертний полк" у 2020 році в Росії проводилася онлайн через пандемію коронавірусу. Будь-хто охочий міг завантажити на сайті фото родичів-ветеранів, після чого вони зʼявлялись в інтернеті, по телебаченню і на медіа-екранах у форматі віртуальної ходи.

Як стверджує Слідчий комітет, у рамках акції були завантажені фотографії кількох лідерів нацистської Німеччини. Зокрема, зображення рейхсфюрера СС Генріха Гіммлера супроводили коментарем про те, що на фотографії зображений нібито полковник Алексєєв В. М.

Крім того, на сайті "Банк памʼяті" розмістили анкету з фотографією Адольфа Гітлера та коментарем, що на ній зображено учасника "Великої Вітчизняної війни" "Гітле Адоль Алоїсо".

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.