Спецпроект

Зеленський заснував стипендії для українців-праведників народів світу

Президент Володимир Зеленський підписав указ про застування державних стипендій для українців, які рятували євреїв під час Голокосту в часи Другої світової війни

Про це повідомив керівник Офісу глави держави Андрій Єрмак на церемонії урочистого відкриття символічної синагоги "Місце для роздумів" у Бабиному Яру, передає кореспондент Укрінформу.

 

"Учора він підписав указ, яким встановлюється постійна державна стипендія для Праведників, для українців, які рятували євреїв під час Голокосту Другої світової війни", - сказав Єрмак.

Єрмак підкреслив, що герої-праведники своїм подвигом подарували віру в те, що людяність, доброта сильніші за війну, жорстокість, і в те, що світло завжди переможе темряву.

Очільник ОП нагадав, що Україна посідає четверте місце у світі за кількістю праведників, які проживають у країні. За його словами, 2659 українців отримали це високе звання від Центру Яд Вашем.

"Це доводить, що Україна є землею толерантних, мирних і добрих людей", - переконаний Єрмак.

Також він запевнив, що нині в Україні для влади, Президента "церква, мечеть, синагога, костьол є місцем віри, надії та любові, і в жодному випадку не інструментом політичної боротьби".

Керівник ОП пообіцяв, що держава зробить все, щоб Меморіал Бабиного Яру "став грандіозним, став одним із найвеличніших музеїв, місцем пам'яті у світі".

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.