"Людина-дракон": вид, що може змінити історію еволюції. ФОТО

Китайські дослідники знайшли череп, який міг належати абсолютно новому виду людини.

Вони кажуть, що це наш найближчий еволюційний родич серед відомих видів прадавньої людини, таких як неандертальці та Homo erectus (людина прямоходяча), пише ВВС. Україна.

 
фото: KAI GENG

Науковці назвали його Homo longi від китайського long – дракон. Цей вид мешкав у Східній Азії щонайменше 146 000 років тому.

Результати дослідження опублікували в журналі The Innovation.

Череп знайшли у Харбіні, на північному сході Китаю, у 1933 році, але увагу вчених він привернув лише недавно.

"Це одна з найважливіших скам'янілостей періоду останнього мільйону років, які наразі виявлені", - сказав BBC News Кріс Стрінгер, провідний британський експерт з еволюції людини, який був членом дослідницької групи.

"Ми знайшли окремий вид, який ще не став Homo sapiens, але належав до окремої гілки, що розвивалася протягом кількох сотень тисяч років і врешті-решт вимерла".

Дослідники кажуть, що це відкриття може переписати історію еволюції людини. Їхній аналіз свідчить, що ця гілка людського генеалогічного древа тісніше пов'язана з Homo sapiens, ніж неандертальці.

 
фото: KAI GENG

Харбінський череп – найбільший з коли-небудь виявлених черепів архаїчних людей. На думку вчених, він міг вмістити мозок, який за розміром можна порівняти з мозком сучасної людини.

Людина-дракон мала великі, майже квадратні очниці, товсті надбрівні дуги, широкий рот та величезні зуби.

"Скам'янілість добре збереглася. Є багато деталей, які мають вирішальне значення для розуміння еволюції роду Homo та походження Homo sapiens", - каже Цян Цзи, професор палеонтології Хебейського університету.

"Череп являє собою мозаїчну комбінацію примітивних та більш сучасних рис, що відрізняє його від інших, вже відомих видів Homo".

На думку вчених, череп належав чоловіку міцної статури. Про його спосіб життя відомо мало, оскільки череп забрали з місця, де його первісно знайшли.

Знахідку здійснив 1933 року робітник, який будував міст через річку Сунгарі у Харбіні.

У той час місто перебувало під японською окупацією. Підозрюючи, що це культурна цінність, китаєць таємно вивіз його додому, щоб він не потрапив до рук окупантів.

Він сховав череп на дні родинного колодязя, де він зберігався близько 80 років. Чоловік розповів сім'ї про знахідку перед смертю – так вона потрапила до рук науковців.

 
фото: KAI GENG

У наукових колах точаться суперечки про те, чи є череп рештками Homo sapiens, неандертальців, так званих денисівських людей (за назвою печери на Алтаї) чи це "щось зовсім інше".

Однак китайські дослідники стверджують, що знайдена скам'янілість являє собою поступову еволюцію нового виду.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.