Зеленський і Хржановський поговорили про Бабин Яр на Форумі "Україна 30"

Скандальний режисер із РФ, який займається в Україні Меморіалом «Бабин Яр», виступив одразу після президента.

Сьогодні участь у Всеукраїнському форумі "Україна 30. Гуманітарна політика" взяв глава держави Володимир Зеленський та скандальний російський режисер, худкерівник Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Ілля Хржановський, повідомляє Главком.

 

Перший день присвячений обговоренню трагедії в Бабиному Яру та Голодомору. Також завтра обговорюватиметься тема національних громад України.

Як пише Укрінформ, Президент Володимир Зеленський сподівається, що заходи до 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру в Києві пройдуть на високому рівні за участю багатьох іноземних гостей.

"Розіслані запрошення й очікуємо багато гостей, багато іноземних гостей на заходи із вшанування 80-х роковин трагедії у Бабиному Яру", - сказав Зеленський і підкреслив, що для нього є вкрай важливим гідне, на високому рівні вшанування пам'яті жертв цієї трагедії.

Пізніше в інтерв'ю низці телеканалів Зеленський поінформував, що загалом комплекс будуватиметься "багато-багато років", але щороку він розвиватиметься і люди відкриватимуть для себе ті чи інші моменти трагедії.

"Ми будемо будувати один із найкращих меморіалів, один із найбільших музеїв у світі, присвячених цій трагедії", - пообіцяв глава держави, зазначивши, що першу чергу планується відкрити восени.

Зеленський наголосив, що наш обов'язок – зробити Бабин Яр зробити місцем пам'яті, а не місцем забуття.

 

Водночас художній керівник Меморіального центру Голокосту "Бабин Яр" Ілля Хржановський повідомив, що Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр", який будується у Києві, стане найбільшим музейним комплексом у Європі.

"Зараз ви бачите структуру Бабиного Яру, яку ми хочемо з'єднати за допомогою таких підвісних мостів, які б з'єднали й сам Бабин Яр, а також ті музеї, які ми пропонуємо збудувати. Ми пропонуємо збудувати цілий ряд музеїв.

Це буде найбільший музейний комплекс в Європі, близько 40 тисяч метрів. У ньому буде, звичайно, і музей трагедії Бабиного Яру, і музей пам'яті жертв та інші... Цю систему музейного ансамблю буде видно навіть з космосу", - сказав Хржановський.

Українці висловили рішучий протест у зв'язку з тим, що скандальний Хржановський та російські олігархи транслюють історичну політику в Україні.

"Сьогоднішній форум "Україна 30. Гуманітарна політика" з підзаголовком "Бабин Яр. Голодомор. Національні спільноти України" відкриває президент Зеленський та Хржановський. Скандальний російський режисер виступає одразу після президента.

Офіс президента підмахує меморіальному центру всі їх "хотєлки" і проджекти, абсолютно не зважаючи на позицію багатьох стейкхолдерів, науковців та релігійних діячів. Такий стан справ – це про що завгодно, але не про українську гуманітарну політику", – написав громадський активіст, працівник Українського інституту нацпам'яті Роман Кулик.

Колишня народна депутатка, ексзаступниця міністра культури Ірина Подоляк назвала участь Хржановського в такому заході "великою помилкою".

"Радник Путіна Сурков придумав у другій половині 2000-х "управляємий националізм". Тоді ФСБ взяла під крило усі неонацистські угруповання по всій території Росії і не тільки. Ви маєте пам'ятати сплекск тої різні усіх "інших", яка тоді почалась за поребриком і не закінчилась донині.

Кремль інфільтрує своїх "управляємих националістов", а де-факто неонацистів і в інші країни, серед яких Україна далеко не виключення... Сьогодні Хржановський, як художній керівник Меморіалу "Бабин Яр", виступає разом із президентом моєї країни на відкритті конференції про Голокост, Голодомор і національні спільноти України…

Велика помилка! Доленосна! Путін тихо усміхається", – написала Подоляк.

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.