АНОНС: Акція пам'яті Георгія Ґонґадзе

У Києві відбудеться Акція пам’яті Георгія Ґонґадзе, приурочена до 21-х роковин вбивства українського журналіста. Акцію організовує Премія імені Георгія Ґонґадзе у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

Про це повідомляють організатори у Фейсбук.

 

Цього дня учасники акції, журналісти й правозахисники, згадають, який внесок Георгій Ґонґадзе зробив в розвиток української журналістики, а також нагадають, як насильницька смерть та її розслідування вплинули на медіаспільноту, українське суспільство та державу.

Під час акції буде озвучено звернення правозахисних та медійних організацій до української влади із закликом ефективно й прозоро розслідувати вбивство Ґонґадзе та інших українських журналістів, виконати вимоги Комітету міністрів Ради Європи у справі Ґонґадзе.


Учасники акції:

Валентина Теличенко – правозахисниця, представниця сім'ї Ґонґадзе;

Тетяна Терен – виконавча директорка Українського ПЕН;

Мирослава Барчук – журналістка, телеведуча, лауреатка Премії Ґонґадзе-2021;

Ольга Падірякова – головна редакторка сайту Центру прав людини ZMINA;

Севгіль Мусаєва – головна редакторка видання "Українська правда";

Оксана Мамченкова – координаторка проєктів в Українському ПЕН (Премія Ґонґадзе, Дискусійний ПЕН-клуб).


Модераторка акції: Ольга Сніцарчук – журналістка, телеведуча.


Трансляцію акції можна буде переглянути на Facebook-сторінках Центру прав людини ZMINA, Премії імені Георгія Ґонґадзе, Українського ПЕН, видань "Детектор медіа" та "Українська правда", Львівського медіафоруму, Асоціації випускників kmbs.


Організатор: Премія імені Георгія Ґонґадзе

Організаційні партнери: Український ПЕН, Центр прав людини ZMINA, Львівський Медіафорум

Інформаційний партнер: Детектор медіа


Час: 16 вересня, четвер, 11:00


Місце: в Іллінському сквері


Премія імені Георгія Ґонґадзе – відзнака та екосистема ініціатив для незалежних журналістів, заснована Українським ПЕН у партнерстві з Києво-Могилянською Бізнес-Школою, Асоціацією випускників kmbs та виданням "Українська правда". Премія вручається раз на рік, 21 травня, в день народження Ґонґадзе.

Лауреатами Премії були Вахтанґ Кіпіані (2019), Павло Казарін (2020), Мирослава Барчук (2021).



Читайте також:

Пробач, Гіє! Сьогодні ми могли б святкувати 50-тиріччя журналіста Георгія Гонгадзе

Гонгадзе і сумбурні думки

Мама свого Сина. Я і Україна в боргу перед Лесею Корчак...

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.