У Росії заборонили українську організацію «Просвіта»

Артемівський міський суд Приморського краю ухвалив рішення про ліквідацію некомерційної організації «Далекосхідний український духовний культурно-просвітницький центр «Просвіта», що знаходиться у Владивостоці

Про це повідомляє Бабель.

 

Суд Приморського краю ухвалив рішення щодо ліквідації "Просвіти" ще 19 липня 2021 року. Чинності воно набуло 28 серпня.

Рішення було прийнято у відповідь на звернення Головного управління Міністерства юстиції після того, як організація потрапила під дію закону про кримінальну відповідальність для російських громадян за звʼязки із "небажаними організаціями", під яким у даному випадку розумівся Світовий конгрес українців.

У липні 2021 р. українські громадські організації з Росії повідомили Світовий конгрес українців про їхнє вимушене рішення призупинити своє членство в СКУ.  Щоб захистити українську національну меншину в Росії від репресій, СКУ прийняв  та оприлюднив своє рішення про призупинення зі свого боку співпраці з українцями  з Росії.

Однак, це не врятувало владивостоцьку Просвіту від закриття.

Міністерство закордонних справ України висловило протест з цього приводу.

"Рішення про примусове припинення діяльності центру "Просвіта" та інших осередків української культури в РФ яскраво ілюструють істинну "російську гостинність" для тих громадян інших країн, спорідненість з якими російська влада продовжує так відчайдушно доводити, заохочуючи до набуття російського громадянства. Влада РФ не лише не демонструє наміри захищати права українців Росії, а й всіляко обмежує можливості участі у процесі прийняття рішень з питань, що їх стосуються, перешкоджаючи будь-яким спробам їхньої самоорганізації", — сказано в заяві МЗС.

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.