Серіал "Колапс" номіновано на Шевченківську премію

Комітет Національної премії імені Тараса Шевченка оголосив список кандидатур на здобуття премії у 2023 році

Як повідомляє Укрінформ,  Комітет Національної премії імені Тараса Шевченка оголосив список кандидатур на здобуття премії у 2023 році.

 

Головну культурну нагороду України вручать митцям у сферах літератури, літературознавства та мистецтвознавства, журналістики, музичного і візуального мистецтв, кіно та театру.

Серед номінантів - документальний серіал "Колапс. Як українці зруйнували імперію зла", автор сценарію - Олександр Зінченко, режисер - Сергій Лисенко.

Серіал розповідає про вихід України з СРСР та роль українців у його розпаді. Телевізійна прем'єра серіалу відбулася 23 серпня 2021 року. 

Окрім, "Колапсу" у номінації "Кіномистецтво" на премію також претендують:

  • телевізійний серіал "Мама", автори: Олеся Жураківська, Валентина Руденко, Тарас Ткаченко, Тетяна Куц, Вікторія Горенштейн;
  • повнометражний ігровий фільм "Клондайк", автор: Марина Горбач;
  • фільм "Земля блакитна, ніби апельсин", авторка: Ірина Цілик.

Переможців премії за номінаціями оголосять у березні 2023 року. 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.