У керівництва організації "Меморіал" у Москві проводять обшуки

У Росії слідчі розпочали серію обшуків у співробітників ліквідованого та визнаного іноагентом "Меморіалу"

Про це повідомляє forbes.ru, посилаючись на Telegram-канал "Товариство Меморіал" і  РИА "Новости".

Вранці 21 березня до кількох співробітників товариства "Меморіал" "за безліччю адрес" прийшли з обшуками, повідомив Telegram-канал "Товариство Меморіал", який ведуть учасники "Меморіалу" з різних країн. Про обшуки повідомили джерела "РІА Новини" та ТАРС у правоохоронних органах.

Загалом "Товариство Меморіал" назвало вісім осіб, за адресами яких відбуваються обшуки, включаючи колишнього голову правління Яна Рачинського. Слідчі дії, крім Рачинського, йдуть також у голови ради правозахисного центру Олега Орлова та заступника голови центру Микити Петрова.

Обшук проводять за статтею про реабілітацію нацизму (п. "в" ч. 2 ст. 354.1 КК). На думку слідства, "Меморіал", "нехтуючи історичною правдою", опублікував у "Списку жертв політичного терору СРСР" імена трьох чоловіків, які могли брати участь у нацистських злочинах на території Радянського Союзу.

У справі йдеться про те, що у списках жертв політичного терору, які підготував "Меморіал", містяться імена трьох людей, одного з яких засуджено до таборів за роботу в німецькому поліцейському загоні, а ще двоє — за зраду Батьківщині. Після обшуку співробітників "Меморіалу" повезуть на допит до Слідчого комітету.

28 грудня 2021 року Верховний суд Росії 28 грудня ухвалив рішення про ліквідацію внесеного до реєстру "іноземних агентів" "Міжнародного Меморіалу". 

Наступного дня Московський міський суд ухвалив таке саме рішення щодо правозахисного центру "Меморіал". Це одна з найстаріших організацій, яка займається дослідженнями репресій у СРСР та переслідувань у Росії, вона була створена ще у 1989 році за участі Андрія Сахарова.

 

Мальтійський лицар – в оперативній розробці нквс

"Протягом кількох місяців у Парижі існує організована Токаржевським таємна організація під назвою «Орден Св. Юра» (ім’я Петлюри). Ця організація… налічує близько 20 осіб… Мета організації достеменно не з’ясована. Кажуть, що цим таємним товариством керував Василь Вишиваний…"

Австралійські українці у В’єтнамській війні

Народились у Німеччині, жили в Австралії, воювали у В’єтнамі на боці США. Матеріали австралійського національного архіву, реєстр ветеранів, журнали бойових дій розкривають крихти інформації про покоління українських мігрантів, яке було створене однією війною та потрапило на іншу.

"Пам’ять може зробити нас людьми, які змінять Україну", - Максим Остапенко

Інтерв’ю з директором "Києво-Печерської лаври" для Музею "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова.

"Мене 2-річну витягнули з-під мертвої мами". Радіо Свобода побувало в селі Угли, що пережило Волинську трагедію

Сарни ‒ Український інститут національної памʼяті отримав звернення від польської громадянки Кароліни Романовської щодо можливості проведення пошуку та ексгумації останків членів її родини, яких убили 12 травня 1943 року. УІНП погодив ці пошукові роботи в селі Угли Рівненської області на 2025 рік. Радіо Свобода поїхало в село Угли, що у Сарненському районі Рівненщини, щоб дізнатися, що там нагадує про трагедію 81-річної давнини? Що залишилося у пам'яті місцевих жителів про ті страшні часи в роки Другої світової війни?