Збір на завершення меморіальної таблиці Івана Крип'якевича

На меморіальній таблиці будуть зображені історичні постаті, яких описував Іван Крип'якевич.

Про це повідомила Леся Крип'якевич, мисткиня, невістка історика Івана Крип'якевича.

"З ініціативи родини історика, при сприянні Фонду святого Володимира та з участю Інституту українознавства ім. Івана Крип'якевича Національної Академії Наук України і Бібліотеки Академії Наук ім. Василя Стефаника готується встановлення і відкриття Меморіальної таблиці на будинку, в якому працював історик та Музейно-експозиційного культурного простору з предметів кабінету історика", - йдеться у повідомленні.

Таблиця буде відлита в бронзі. На ній будуть зображені історичні постаті, яких описував Іван Крип'якевич: Король Данило, Богдан Хмельницький, Василь Стус, Степан Бандера, Митрополит Андрей Шептицький та інші визначні діячі.

Підтримати фінансово пошанування та збереження пам'яти історика України можна за реквізитами:

Регіональний Доброчинний Фонд Святого Володимира

АТ "Райффайзен Банк Аваль" м.Львів

розрахунковий рахунок:

UA 343808050000000026002216748

ЄДРПОУ 23954943

Або 4149 4993 4683 4243 - гривневий Приватбанк

Або 5168 7451 0805 7479 - доларовий рахунок в Приватбанку

При перерахунку обов'язково зазначати: Пожертва на виготовлення меморіальної таблиці І.Крип'якевича.

 

Чорнобильська катастрофа. Смерть тисяч людей заради виживання радянського режиму

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 37 років тому – у 1986 році. Тодішній комуністичний режим до останнього намагався приховати інформацію про масштаби забруднення території та опромінення радіацією людей. Приховував не тому, що розумів масштаби і наслідки катастрофи. А тому, що влада завжди так працювала і показувала СРСР як найкращу в світі державу, в якій ніяких катастроф ніколи не відбувається

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.