АНОНС: Міжнародна конференція "Василю Стусу - 85"

Міжнародна конференція "Василю Стусу – 85" відбудеться 19–22 жовтня 2023 року.

Про це інформує Києво-Могилянська Бізнес Школа.

2023 року виповнюється 85 років від дня народження українського поета Василя Стуса (1938–1985). Дитиною Стус пережив жахи Другої світової війни, а 1972 року радянський режим засудив поета до ув'язнення, яке тривало, з малою перервою, аж до його смерті за загадкових обставин у Пермському політичному таборі 1985 року.

Сьогодні Україна знову перебуває в розпалі великої війни, захищаючись від спадкоємців того самого режиму, який відняв у Стуса свободу і зрештою вбив поета. Від кінця 1980-х років було зроблено чимало для дослідження, збереження та публікації текстів Василя Стуса, що утвердило його як одного з найбільш унікальних і визначних голосів світової поезії другої половини ХХ століття.

Цією міжнародною двомовною конференцією ми прагнемо зробити ще один внесок у стусознавство, а також сприяти тому, щоб Василь Стус і його творчість стали більш відомими за межами України, зосереджуючись на міжнародному контексті його поезії.

З програмою заходу можна ознайомитися за посиланням.

Організатори: Кафедра літературознавства ім. В. Моренця (Національний університет "Києво-Могилянська академія"), Києво-Могилянська Бізнес Школа

Партнер: ПЕН в Україні

Вхід на всі події в рамках конференції "Василю Стусу – 85" є вільним, але донати на ЗСУ вітаються і заохочуються оргкомітетом конференції. Зараз наші волонтерські зусилля спрямовані на збір для станцій керування дронами "Зірка смерті" для українських захисників і захисниць.

Картка (грн.): 5375 4112 0938 0166. Банка (грн.)

PayPal for Peace Inc. (USD, EUR)

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.