Співзасновники "Історичної правди" презентують книжку про головну подію історії України

25 грудня у Києві Олександр Зінченко та Вахтанг Кіпіані презентуватимуть книгу "Як українці зруйнували імперію зла"

Про це повідомляє видавництво Vivat.

До річниці розпаду СРСР у видавництві Vivat побачила світ книга історика, публіциста, сценариста Олександра Зінченка "Як українці зруйнували імперію зла". 

Що відбувалося за лаштунками Серпневого путчу, який зробив розпад СРСР швидким і незворотним? Як сталося, що із чотирьох сценаріїв розвитку подій, описаних у прогнозі ЦРУ, українці обрали найрадикальніший — "Розпад"? 

У цій книзі автор поденно відтворює події 1991 року. Наводить ще донедавна секретні архівні документи ЦРУ і КДБ. Уперше зіставляє спогади учасників і свідків здобуття Україною незалежності: політиків, істориків, письменників. І відповідає на запитання, хто насправді зруйнував імперію зла.

"Я питав багатьох батьків нашої незалежності, чи усвідомлювали вони 31 грудня 1990 року, що наступний Новий рік вони святкуватимуть у незалежній Україні. І вони казали, що ні — бо бачили перспективу відновлення незалежності у 5-6 років. Але українці не тільки скористалися вікном можливостей — вони його створили, спровокували ситуацію, коли це стало можливо, готувалися як спільнота. Але і через три десятиліття багато українців не відрефлексували, як саме українці зруйнували імперію зла. Час виправляти це!", — наголошує Олександр Зінченко

Ідея книги виникла під час роботи над документальним проєктом Суспільного Мовлення "Колапс. Як українці зруйнували імперію зла", оскільки весь обсяг зібраного матеріалу неможливо вмістити у фільм.

В оформленні використано фото Олександра Клименка

"Чи варто читати цю книжку? Ні, не варто, а потрібно, конче потрібно, щоб зрозуміти один з переломних моментів у світовій історії та шлях України до себе", - зазначив історик, професор Гарвардського університету Сергій Плохій.

Презентація книжки "Як українці зруйнували імперію зла" відбудеться саме в той день, коли СРСР формально припинив своє існування за участі Олександра Зінченка та Вахтанга Кіпіані - автора книг "Країна жіночого роду" та "Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишнього КДБ УРСР". 

Коли: 25 грудня, 16:00
Де: Книгарня Vivat (Київ, вул. Велика Васильківська, 101)
 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.