АНОНС: "Сто Батерфляй Соломії Крушельницької. До 120-тиліття прем’єри опери Джакомо Пуччіні"

9 січня у Львові відбудеться лекція засновниці Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові Галини Тихобаєвої під назвою "Сто Батерфляй Соломії Крушельницької. До 120-тиліття прем’єри опери Джакомо Пуччіні".

Про це повідомляють на сайті Фотографії старого Львова. 

Цьогоріч виповнюється 120 років з часу прем'єри опери Джакомо Пуччіні "Мадам Батерфляй".У 1904 році відбулося дві прем'єри: 17 лютого а "Ля Скала", яка закінчилася повним провалом, і успішна – 28 травня у Бреші за участі Соломії Крушельницької.

"Сто Батерфляй Соломії Крушельницької" – це розповідь про те, як українка врятувала "барвистого метелика" Пуччіні, проспівала 100 разів Батерфляй в найбільших театрах світу, а потім сказала композиторові: "Баста!" і віддала йому свою, вже освячену славою, партитуру.

Соломія Крушельницька - українська оперна співачка, педагогиня. За життя визнавана найвидатнішою співачкою світу. Співати з Крушельницькою на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо, Федір Шаляпін. Італійський композитор Джакомо Пуччіні подарував їй свій портрет з написом "Найвеличнішій і найчарівнішій Баттерфляй - Джакомо Пуччіні. Торре 1904".

Подія організована у співпраці Українського Фотографічного Товариства (УФОТО), Львівського Фотомузею, Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові та Львівського палацу Мистецтв.

Коли: 9 січня 2024 року, о 17.00

Де: у Львівському палаці мистецтв (вул. Коперника, 17) 

 

«Сувенір» для засновника Служби безпеки ОУН Миколи Лебедя

До постаті засновника, організатора і першого керівника Служби безпеки (СБ) ОУН Миколи Лебедя була прикута особлива увага органів КГБ. Навіть коли він опинився далеко за океаном, у США, до нього намагалися підіслати агентів, дізнатися про його погляди, вивідати плани, вчинити гучну провокацію і навіть мали намір за його допомогою реанімувати пошуки золота ОУН, закопаного у прикарпатських лісах.

Леся Гасиджак: «Пам’ятання минулого робить нас українцями»

Публічне інтерв’ю з Лесею Гасиджак, очільницею Музею Голодомору, у рамках виставки ГОЛОСИ Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

Хто насправді була дружиною гетьмана Мазепи

На Афоні знайдено унікальний рукопис, а в ньому — її ім’я, і це не Ганна Фридрикевич.

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Нам слід якнайшвидше завершити процес формування української політичної нації»

Розмова з Іванною Климпуш-Цинцадзе – головою Комітету Верховної Ради з питань інтеграції України до Європейського Союзу, віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України у 2016-2019 роках.