Стадіон імені

Називати спортивні споруди на честь видатних особистостей почали давно і не тільки в Україні. Стадіони – це великі об'єкти, які будуються не один рік, а експлуатуються протягом десятиліть. Тому стадіон за час свого існування міг перейменовуватися неодноразо. Наприклад, назва стадіону Динамо неодноразово змінювалась залежно від політичної ситуації, курсу партії та історичних обставин.

1933-1936 — Київський стадіон "Динамо" ім. Балицького

1937—1939 — Всеукраїнський стадіон "Динамо" ім. Єжова

1940—1941 — Всеукраїнський стадіон "Динамо"

1941—1943 — "Дойчесштадіон" (нім. Deutschesstadion)

1943—2002 — Київський стадіон "Динамо"

2003 – 2021 - "стадіон Динамо імені Валерія Лобановського".

Досліджуючи питання присвоєння імен стадіонам, можна знайти певні закономірності між формою власності і ймовірною назвою стадіону.

Так, значна частина стадіонів, які належать футбольним клубам, тобто знаходяться в приватній власності, мають на сьогодні "спонсорське" ім'я. Це є одним із джерел наповнення бюджету клубу, тому майже всі клуби Німеччини, багато клубів Англії та інших країн активно цим користуються.

Наприклад, "Альянц Арена" в Мюнхені (де грає ФК "Баварія"), "Альянц Стедіум" в Турині (де грає "Ювентус") носять назву німецької транснаціональної фінансової корпорації Альянц. Домашній стадіон лондонського Арсеналу до 2028 року буде мати назву "Емірейтс Стедіум". І таких прикладів чимало: "Сігнал Ідуна парк" в Дортмунді, "Етіхад" в Манчестері.

Доволі часто стадіони носять імена видатних президентів клубів. Якщо стадіон знаходиться в муніципальній або комунальній власності, то дуже ймовірно, що він буде названий на честь мера, за часів якого цей стадіон побудовано, або на честь відомого історичного діяча, який жив у цьому місті.

Предметом нашого дослідження є найменування стадіонів на честь історичних осіб і їх роль в житті спортивних клубів, міст, держав.

Першою історичною постаттю, на честь якої названа спортивна споруда, напевне був Спартак. Гладіатор, вождь і лідер рабів під час Третьої Рабської війни – великого повстання рабів проти Римської республіки.

 
Стадіон "Спартак" у Києві

Радянський Союз активно використовував ім'я Спартака в пропаганді як приклад боротьби пригнобленого класу проти рабовласників. Причому ім'я Спартака використовувалось просто як бренд.

Спортивні клуби різних видів спорту, спортивні товариства, а відповідно і спортивні майданчики, які їм належали, називали просто "Спартак". Спеціальні змагання серед команд спорттовариств Спартак так і називалися – "Спартакіада".

Так, на теренах України найвідоміший футбольний Спартак був в Івано-Франківську, а найвідомішою у світі українською командою "Спартак" була жіноча гандбольна команда Ігоря Турчина з Києва. Багаторазовий чемпіон СРСР і володар Кубку Європейських чемпіонів.

Водночас український стадіон "Спартак" найчастіше згадують не як місце спортивних звитяг, а як місце Куренівської трагедії, що сталася 13 березня 1961 року в Києві...

На сьогодні в Україні нараховується приблизно 150 стадіонів, де грають у футбол команди всіх ліг. З них є десь з десятка півтора "іменних". Серед більш відомих – стадіони імені Валерія Лобановського в Києві, імені Олексія Бутовського в Полтаві, імені Володимира Бойка в Маріуполі, імені Юрія Гагаріна в Чернігові, Імені Бабакова в Кременчуці, імені Богдана Маркевича в Винниках, НТК імені Віктора Баннікова в Києві.

Хто ж ці люди і що такого визначного вони зробили, що на їх честь названі стадіони? Валерій Лобановський — найуспішніший, талановитий, великий український футбольний тренер. Якщо коротко...

Олексій Дмитрович Бутовський (1838 — 1917) – член першого складу і один із засновників МОК та сучасного Олімпійського руху, генерал-лейтенант Російської Імператорської Армії, викладач Полтавського кадетського корпусу та спортивний функціонер.

 
Олексій Дмитрович Бутовський

Володимир Семенович Бойко — ікона для Маріуполя. Український підприємець і політик. Голова правління – генеральний директор ВАТ "Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча". Народний депутат України чотирьох скликань (2002—2014). Герой України (2003). Почесний президент футбольного клубу "Іллічівець" (Маріуполь). Регулярно входив до списків найзаможніших людей України.

 
Володимир Семенович Бойко

Юрій Гагарін — перший космонавт. У 1961 році на його честь було названо стадіон у Чернігові, а 25 травня 1964 року відбулась зустріч мешканців Чернігова із самим космонавтом.

Богдан Маркевич —– батько Мирона Маркевича, футбольного тренера та відомого діяча винниківського футболу.

Віктор Максимович Банніков — український радянський футболіст, воротар. Перший президент Федерації футболу України з 1991 до 1996 рр.

 
Віктор Максимович Банніков

Олег Мейданович Бабаєв — український політик, підприємець і футбольний функціонер. Президент футбольного клубу "Ворскла" з 2005 по липень 2014 рр., почесний президент футбольного клубу "Кремінь". Міський голова Кременчука (з листопада 2010 по липень 2014 рр.).

 
Олег Мейданович Бабаєв

Отже, до 2021 року стадіони в Україні називали на честь спортсменів і тренерів, спортивних функціонерів і директорів – власників клубів і стадіонів. Власне, як і у всьому світі. Ті самі принципи.

А яка ж світова практика щодо "іменних" стадіонів? Чиї імена вони носять?

Спорт почався з Греції. Тому з неї і почнемо. Найвідоміший грецький стадіон розташований в місті Пірей і названий на честь Георгія Караїскакіса – Героя війни за незалежність Греції 1821- 1829 років (повалення Османського панування).

Саме на цьому стадіоні любить приймати гостей збірна Греції з футболу. Ще один герой визвольної війни 1821 – 1829 років увіковічений у місті Тріполі. Місцевий стадіон носить ім'я Теодороса Колокотроніса.

Потім спорт почав активно культивуватися в Римській імперії, а значить огляд іменних стадіонів країн великої футбольної п'ятірки почнемо з Італії. Тут увіковічені мери міст і президенти-функціонери, герої визвольної війни і герої першої світової, відомі футболісти.

"Арена Гарібальді – Ромео Анконетані" в Пізі названа на честь Джузеппе Гарібальді – героя визвольної війни. "Енніо Тардіні" в Пармі, "Артеміо Франкі" у Флоренції, "Анжело Массіміно" в Катаньї – названі на честь функціонерів. "Маріо Рігамонті" в Брешія, "Ренато Курі" в Перуджі – на честь місцевих футболістів. "Сільвіо Аппіані" в Падові і "Луіджі Ферраріс" у Генуї – на честь місцевих жителів, які загинули у Першій світовій війні.

Дуже цікава ситуація з іменним стадіоном в Мілані. Як відомо, в Мілані базуються два відомих футбольних клуби: "Мілан" та "Інтернаціонале". І називається стадіон "Сан Сіро" або "Джузеппе Меаца". Спочатку стадіон належав лише "Мілану" і був його власною домашньою ареною.

У 1947 році ФК "Інтернаціонале" отримав право власності на стадіон, і з того часу "Сан Сіро" є ареною для двох команд. Джузеппе Меацца грав як за "Інтер", так і за "Мілан", але найуспішніші матчі він провів за "Інтернаціонале" і був відданий самі цій команді.

Тому фанати "Мілана" називають стадіон виключно його історичною назвою – "Сан Сіро". Буквально це відбувається так: один тиждень вдома грає "Мілан" і на афішах написано, що матч проходить на стадіоні "Сан Сіро", наступного тижня вдома грає "Інтер" і на афішах написано, що матч проходить на стадіоні "Джузеппе Меаца". Коли ж відбувається дербі – делла Мадонніна, тобто коли "Мілан" і "Інтер" грають між собою, то на афішах пишуть одразу чотири слова: "Сан Сіро "Джузеппе Меаца".

 
Джузеппе Меаца

Останнім же італійським перейменуванням може пишатися стадіон "Сан Паоло" в Неаполі. 4 грудня 2020 року його було перейменовано на честь Дієго Армандо Марадони



Іспанія

Мадрид. ФК "Реал Мадрид" має у своїй власності 2 стадіони: "Естадіу Сантьяго Бернабеу" (97000 місць) і "Альфредо ді Стефаностедіон" (6 000 місць).

Сантьягу Бернабеу – президент мадридського "Реалу" у 1943 – 1978 рр. Він побудував цей стадіон та створив найвідоміший і найвпізнаваніший футбольний бренд світу. Перших 6 Кубків європейських чемпіонів і 16 чемпіонатів Іспанії.

Альфредо ді Стефано – аргентинський і іспанський футболіст італійського походження, чемпіон Аргентини (1), Колумбії (3) і Іспанії (5 разів), п'ятикратний володар КЕЧ, двократний володар Золотого м'яча. Найкращий іспанський футболіст 50 річчя 1954-2003 років.

Севілья. Клуб "Севілья". Стадіон "Рамон Санчес Пісхуан" названий на честь президента клубу в 1942-1956 роках.

 
Стадіон "Сантьягу Бернабеу"


Великобританія

В Англії немає "іменних" стадіонів. Є стадіони, що мають власну історичну назву: "Уемблі" в Лондоні, "Олд Траффорд" в Манчестері, "Енфілд" в Ліверпулі, "Стадіон Світла" в Сандерленді тощо.

Деякі стадіони мають назву, пов'язану з їх розташуванням: "Гудісон Парк" в Ліверпулі, "Уайт Харт Лейн" в Лондоні, "Елландроуд" в Лідсі тощо. Ну і "спонсорські" назви, про які згадувалось раніше.

Шотландія. Практика з назвами ідентична до англійської: місцерозташування або власна назва: "Селхерст парк", "Хемпден парк" і "Айброкс" в Глазго, "Піттодрі" в Абердіні і "Мідоубанк" в Едінбурзі.



Франція

Тут є іменні стадіони:

Олімпійський стадіон "Ів дю Мануар" – названий на честь французького регбіста.

Ланс Стадіон – на честь Фелікса Боллара, комерційного директора однієї з компаній міста, який сприяв розвитку спортивних клубів у місті.

Стадіон у Сент-Етьєні –- на честь власника казино Жоффруа Гішара.

Аяччо. Арені присвоєно ім'я колишнього президента "Газелека" Анже Казанови.

Діжон Стадіону присвоєно ім'я прем'єр-міністра Франції Гастона Жерара.

Нант. Стадіону присвоєно ім'я колишнього президента ФК "Нант" Луї Фонтено.

Анже. 2017 року стадіон "Стад Жан-Буен" було перейменовано на "Стад Раймон Копа" на честь легендарного французького гравця Раймона Копи (який при народженні звався Роман Копашевський).



Бельгія

Цікаве різноманіття історичних персонажів, іменами яких названі стадіони в Бельгії.

Місто Брюссель. Стадіон імені короля Бодуена. Бодуен І (1930 – 1993) – король Бельгії з 17 липня 1951 року до кінця життя. Старший син Леопольда III і Астрід Шведської.

 
Бодуен І

Був одним з політично найактивніших конституційних монархів другої половини XX століття, активно підтримавши реформу, що привела до федералізації Бельгії та утворення фламандської і валлонської автономій.

У 1990 році, коли парламент ухвалив закон, що дозволяє аборти, Бодуен із релігійних і, ймовірно, особистих (у нього не було дітей) причин відмовився брати на себе відповідальність за закон. Він попросив на два дні припинити свої повноваження, і уряд, що діяв як регент, підписав акт.

Домашній стадіон команди "Андерлехт" названий на честь колишнього президента цього клубу – Константа Ван Ден Штока.

Брюгге. Стадіон "Ян Брейдель". Домашня арена клубу "Брюгге". Ян Брейдель – один з керівників фламандського повстання проти Франції 1302 року.

Стадіону в місті Льєрс присвоєно ім'я Германа Вандерпуртена, бельгійського політика, колишнього мера Льєрса.

А що ж у наших найближчих сусідів – Польщі, Туреччини, Угорщини, Румунії, Болгарії?


Польща

Найбільш популярними героями Польщі, на честь яких називають стадіони, є Казімєж Гурський (найвідоміший і найуспішніший польський тренер) і маршал Юзеф Пілсудський (політичний і військовий діяч, перший голова відродженої Польської держави).

Іменем Гурського названі Національний стадіон в Варшаві, а також стадіони в містах Конін і Плоцк.

Казімєж Кладіуш Гурський народився у Львові. Грав за львівські команди "РКС", "Спартак" і "Динамо" в 1936-44 роках. Найвидатніший польський футбольний тренер. Привів збірну Польщі до золотих медалей на Олімпіаді 1972 року, срібних медалей на Олімпіаді 1976 року і до срібних медалей ЧС 1974 року (3 місце).

Іменем Пілсудського названі стадіон Війська Польського у Варшаві, стадіон Краковія у Кракові, стадіон у Бидгощі.

 
Стадіон Краковія у Кракові
 
Юзеф Пілсудський

У Варшаві є невеликий стадіон команди "Полонія". Він носить ім'я генерала Казімєжа Сосновського. Чим відомий пан Сосновський? Народився в 1885 у Варшаві, вчився у Петербурзі в гімназії, у Варшавській і Львівській політехніці.

У Першу світову воював на стороні Центральних держав, а потім вже командував Польськими військами у складі Польщі. В 1920-х роках воював з Совєтами, потім був військовим міністром, потім будував укріпрайони на кордоні з Совєтами, а в Другу світову командував Південним фронтом Польської армії і відзначився в битві під Яворовом. Після капітуляції Польщі емігрував до Парижа, потім до Лондона, а згодом – до Монреаля. Все життя боровся за незалежність Польщі і проти совєтів.

Цікава історія стадіону в місті Забже, де грає "Гурнік". Цей стадіон зараз носить ім'я Ернеста Поля – легенди команди "Гурнік". А от на момент відкриття стадіону у 1934 році він мав досить промовисту назву –- "Адольф Гітлер Кампфман". Тільки у 1946 році арену було перейменовано на "Стадіон Гурніка". А у 2004 році назвали на честь Ернеста Поля.



Туреччина також має чимало "іменних" стадіонів

Найпопулярніший історичний персонаж звісно Ататюрк – засновник сучасної Туреччини. Його ім'я носять Олімпійський стадіон в Анкарі, стадіони в Бурсі, Гересуні, Ізмірі.

Але для Туреччини характерно закріплювати "імена" не тільки історичних персонажів, які відійшли у вічність, але і цілком живих і нині діючих тренерів і політиків.

Так, наприклад, домашній стадіон стамбульської команди "Касимпаша" носить ім'я Реджепа Таїпа Ердогана, нинішнього президента Туреччини, колишнього прем'єр міністра, мера Стамбула і колишнього гравця ФК "Касимпаша".

Домашній стадіон стамбульської команди "Башакшехір" носить ім'я найтитулованішого турецького тренера Фатіха Теріма, який ніколи не грав і не тренував власне "Башакшехір", проте 7 разів ставав чемпіоном з "Галатасараєм" і вигравав Кубок УЕФА.

 
Фатіх Терім

Майже така сама історія із стадіоном в місті Трабзон. Він носить ім'я іншого титулованого турецького тренера Шенола Гюнеша – вихованця Трабзона, тренера, який привів збірну Туреччини до бронзових медалей ЧС 2002 року і який зараз тренує "Бешикташ".

Також декілька турецьких стадіонів увіковічили важливу дату в житті сучасної Туреччини: 19 травня. 19 травня 1919 року вважається днем початку визвольної війни Туреччини проти Греції та Італії. Іменем 19 травня названі стадіони в Анкарі і Манісі.



Болгарія

З місцевого пантеону героїв свої стадіони мають один із найвидатніших болгарських футболістів ХХ сторіччя Георгі Аспарухов (стадіон в Софії) і двоє з чотирьох великих борців за свободу Болгарії Василь Левскі (стадіони в Софії) і Христо Ботев (стадіон в Пловдиві).



Угорщина

Тут все просто. Майже всі великі стадіони "іменні", оскільки футбольна історія Угорщини була досить багата на персоналії. У Будапешті стадіони носять імена Ференца Пушкаша, Альберта Флоріана, Рудольфа Ілловскі, Нандора Хідегкуті, Ференца Суси, Ласло Будая.

Але угорські стадіони носять імена не тільки "могутніх мадярів". Є серед них і такі персонажі, як Геза Ревес, іменем якого названо стадіон в місті Шеофок. Геза Ревес – активіст комуністичного руху в Угорщині, волонтер червоних загонів Бели Куна.

Згодом – угорський державний діяч. Після придушення Угорського повстання 1956 р. обіймав посаду міністра оборони Угорщини (1957-1960 рр). Фактично, людина, яка здала свою країнам Совєтам, увіковічнена в імені стадіону. Дещо дивна декомунізація по-угорськи.

 
Геза Ревес

В Румунії всі "іменні" стадіони названі на честь місцевих футбольних зірок: Дана Пелтінішану, Константіна Радулеску, Йона Облеменка, Іліє Оане. Проте в Яссах стадіон названий на честь інженера і мера Еміля Александреску.

У Грузії є два іменних стадіони, які названі на честь відомих грузинських футболістів.

"Динамо Арена" імені Бориса Пайчадзе і "Стадіон імені Михайла Месхі". Обидва стадіона знаходяться в Тбілісі.



Литва

Каунас. З 1993 року стадіон носить мена литовських пілотів Стяпонаса Дарюса та Стасіса Гіренаса, які загинули внаслідок авіакатастрофи під час безпосадкового перельоту з Нью-Йорка до Литви.



Малопоміченим могло пройти перейменування стадіону в Тернополі, аби не раптовий виступ посла держави Ізраїль в Україні щодо недоречності присвоєння імені Романа Шухевича. У зв'язку з чим пропонуємо згадати, чиї імена мають спортивні арени в Ізраїлі.

Стадіон "Тедді" в Ієрусалимі названий на честь британського агента під псевдонімом "Скорпіон" Тедді Коллека. Так-так, того самого, який здав британцям членів єврейських організацій ЕЦЕЛЬ і ЛЕХІ. Крім того, Тедді Коллек в 1965 році став мером Ієрусалима і зробив з нього те місто, яким воно є зараз – мегаполіс і фактично місто № 1 держави Ізраїль.

 
Тедді Коллек

"Тото Тернер" – футбольний стадіон в Беєр Шеві. Стадіон названий на честь Якова Тернера, 7-го мера міста Беєр Шева і засновника лотереї ТОТО. А хто ще такий Яков Тернер? Насправді – це унікальна особистість.

Народився в 1935 році. У 1953 році пішов в армію на курси пілотів. Легендарний льотчик-винищувач ВВС Ізраїлю. Понад 300 бойових вильотів. Приймав участь і командував авіаційними підрозділами під час Шестиденної війни і операції Мокед, зокрема, Війни на виснаження, Війни Судного дня.

Після 32 років активної військової служби вийшов у відставку в званні бригадного генерала і…. пішов в поліцію, де прослужив державі Ізраїль ще 8 років. У 1998 був обраний мером міста Беєр Шева. По ходу ще й створив найвідомішу в Ізраїлі лотерею ТОТО. Фантастично фартовий чоловік.

Ще один стадіон розташований в місті Беєр Шева, який був побудований в 1960 році називався Муніципальним. А в 1988 році був перейменований на "Артур Вазерміл" – муніціпальний стадіон. Хто такий Артур Вазерміл? Чим він відомий?

Та власне нічим. Артур Вазерміл – семирічний хлопчик, який загинув у концтаборі в Майданеку під час Холокосту. У 1988 році мати Артура дала гроші на реконструкцію стадіону і з тих пір він носить його ім'я.

У 2015 стадіон закрили. Планували реконструювати і зробити найбільшим в Ізраїлі – понад 80 000 місць. Але поки просто прикрили і грають та дивляться футбол на лотерейному "ТотоТернері".

Містечко Аш-дод. Стадіон "Юд-Алеф". Стадіон отримав назву "Юд-Алеф" в 1973 році після того, як одинадцять ізраїльських спортсменів були вбиті в мюнхенській різанині (Юд-Алеф використовується івритом у цифрах, що використовуються для позначення числа 11). Церемонія присвоєння імен відбулася 17 липня 1973 р., коли на стадіоні відбувся фінал Ігор Маккабії 1973 р.

 
Стадіон Артур Вазерміл

Блумфілд – футбольний стадіон у Тель-Авіві. Є домашньою ареною для місцевих футбольних клубів "Хапоель", "Маккабі" і "Бнеє Єгуда". Гроші на стадіон були надані канадською асоціацією праці Ізраїлю. Проект фінансувався в Канаді і був названий на честь братів Блумфілдів.

"Саммі Офер"‎ – футбольний стадіон у місті Хайфа. Є домашньою ареною для місцевих футбольних клубів "Маккабі" (Хайфа) і "Хапоель" (Хайфа). Стадіон названий на честь Самі Офера, який пожертвував на його будівництво 20 млн. доларів США .


Для повноти картини варто згадати і назви стадіонів у Білорусі і Росії.

В обох сусідніх державах спромоглися перейменувати майже всі стадіони з комуністичних імен Леніна і Кірова на нейтральні або спонсорські. У Росії "іменними" залишились стадіони в Грозному (імені Султана Білімханова), в Сочі (імені Слави Метревелі) і в Хабаровську (імені Леніна).


Підсумовуючи, слід зазначити, що найчастіше стадіони носять імена видатних спортсменів і тренерів, президентів клубів і мерів міст. Але водночас чимало стадіонів названі на честь державних діячів, полководців, керівників повстань і борців за незалежність.

Саме тому назвати стадіон іменем Романа Шухевича, борця за незалежність України, для українців те саме, що для поляків – іменем Юзефа Пілсудського або Казімєжа Сосновського, для італійців – Джузеппе Гарібальді, для ізраїльтян – Якова Тернера, для бельгійців – Яна Брейделя, для болгар – Христо Ботєва і Василя Левскі, для греків – Георгія Караїскакіса. У кожного народу свої герої. І, як правило, вони точно не були святі, поки ставали героями.

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.