Спецпроект

Ізраїль визнав ще сімох українців Праведниками народів світу

Держава Ізраїль нагородила сімох українських громадян медалями Праведників народів світу – людей, які, ризикуючи власним життям, рятували євреїв у роки Другої світової війни.

Церемонія вручення нагород ізраїльським посольством відбулася у Києві в Національному музеї історії України часів Другої світової війни, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 

Так, звання Праведників народів світу присвоєно: Петрові Павловському (посмертно) та його брату Гнатові Павловському (посмертно) за порятунок Міхаєля Грінштейна та його батька Шмуеля, дружини, трьох дітей і двох родичів: Ісаака Подежви та Роні Шварцберг. Нагороди отримали онуки братів Анатолій та Володимир Павловські.

Нагородили також Олександру Байнак (посмертно) за порятунок Хани Шварцман та Леоніда Сітковецького. Нагороду отримала правнучка Олександри Анастасія Байнак.

Також нагороджено Юлію Банько (посмертно) за порятунок Давида та Бенека Зонненштейнів. Нагороду передадуть племінниці Юлії Владиславі Івановій та її сину.

Нагородили й Ольгу Конахевич (посмертно) за порятунок Белли Клеваневської. Нагороду отримала її онука Ольга Конахевич.

Нагородили Павла та Марію Натарович (посмертно) за порятунок Раї Агранович-Задери. Нагороду отримала дочка праведників Іраїда Козачук.

"Сьогодні ми називаємо тих, хто рятував євреїв, - героями, праведниками, а те, що вони зробили, - подвигом. Але я певен, що для них самих у тому, що вони зробили, не було нічого героїчного. Для них самих це була нормальна людська реакція – пустити в дім, нагодувати, захистити, врятувати життя", - зазначив на церемонії посол Ізраїлю в Україні Михайло Бродський.

Директор Національного музею Юрій Савчук зазначив, що цей захід є застереженням і нагадуванням про людяність і подвиг тим, хто сповідує ідею війни і агресії сьогодні.

Церемонію нагородження також відвідали посол ФРН в Україні Анка Фельдгузен та голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.


За даними посольства Ізраїлю на 1 січня 2021 року, звання Праведника народів світу було присвоєне 2673 українцям. За кількістю Праведників Україна посідає четверте місце у світі після Польщі, Нідерландів та Франції.

Звання "Праведник народів світу" присуджується Державою Ізраїль тим, хто в роки Другої світової війни рятував євреїв від знищення, на території Європи, окупованій нацистами. Визнані отримують медаль і почесну грамоту, а їх імена увічнюють у Яд Вашем на Горі пам'яті в Єрусалимі.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.