18 липня 2013
Тексти

"В’єтнамців до боротьби штовхав не комунізм, а націоналізм"

Американський морський піхотинець Роберт Балмер розповідає, якими відданими патріотами та повстанцями були в’єтконгівці. Але "жодна іноземна країна не зруйнувала комунізм, він сам себе знищив".

Андрій Портнов: Зачароване коло національних історій

"В Україні консенсус щодо історії війни помітно слабший за польський. Волинь – одна із тем у дискусії про оцінку націоналістичного підпілля. У цій дискусії є люди, що поділяють націоналістичну та постсовєтську візії минулого".
Коротко

У Польщі переклали працю В.В’ятровича "Друга польсько-українська війна"

Польський переклад своєї відомої книги про польсько-українське протистояння 1940-х історик Володимир В’ятрович презентуватиме на Лемківській ватрі 20 липня.

Польські українці протестують проти реконструкції Волинської трагедії

Об’єднання українців у Польщі оприлюднило заяву-протест проти планів інсценізації під заголовком "Історична реконструкція – ВОЛИНЬ 1943–2013".

Студенти УКУ подбають про українські поховання на Закерзонні

Студенти гуманітарного факультету Українського католицького університету почали упорядкування українського кладовища в селі Гораєць

АНОНС: Виставка живопису Георга Льовендаля в Чернівецькому художньому музеї

Чернівецький обласний художній музей запрошує на відкриття виставки творів художника театру Георга Льовендаля, що організована Фондом Георга Льовендаля (Бухарест, Румунія). Початок заходу - 18 липня 2013 р. о 16.00.

У Мексиці знайшли двотисячолітню піраміду. ФОТО

На сході Мексики, в штаті Веракрус, під час проведення будівельних робіт виявили стародавнє поселення з пірамідою.

Унікальні ікони XVI ст. експонуються в Музеї російського мистецтва у Києві

До 1025-річчя Хрещення Русі у Київському національному музеї російського мистецтва відкрито виставку "Скарби православ’я. Іконопис із колекції музею та приватних збірок". На виставці представлено майже 40 творів 13-18 ст. Серед них – шедеври з колекції музею, зокрема ікони "Борис і Гліб" 13 ст., "Юрій Змієборець" поч. 16 ст., "Грузинська ікона Божої Матері" сер. 16 ст.

Скандальний німецький серіал про Другу світову покажуть на українському телебаченні

Телеканал "Мега" закупив і планує до показу у серпні німецький серіал "Наші матері, наші батьки".

Заходи Громадського комітету із вшанування пам’яті жертв Голодомору. Анонс

У 2013 році Україна та світ вшановуватимуть 80-і роковини Голодомору в Україні.

В Одеському літературному музеї - виставка арт-об'єктів Сергія Параджанова

У рамках Четвертого Одеського міжнародного кінофестивалю 14 липня в Одеському літературному музеї розпочала свою роботу виставка арт-об'єктів Сергія Параджанова з колекції Будинку-музею режисера в Єревані.

На Львівщині знайдено поховання вояків дивізії "Галичина", "Вермахту" та червоноармійців

Віднайдені місця поховань загиблих у роки Другої Світової війни вояків української дивізії "Галичина", радянської Червоної армії, німецького "Вермахту", та військові ідентифікатори, які допоможуть більше дізнатись про загиблих.