Перша світова - перемога над Наполеоном? Британія готується до 100-річчя

12% британської молоді впевнені, що перемога під Ватерлоо (1815 рік) була під час Першої світової. Тому уряд розпочинає спеціальну програму пам'яті до 100-річчя Великої війни - вартістю 50 млн фунтів стерлінгів.

11 листопада у Великобританії традиційно відзначають "День пам’яті за загиблими у війнах" (Remembrance Day). Аналогічні відзначення відбуваються також у країнах колишнього союзу Антанти – Франції, США та Канаді.

Цього дня у 1918 році було укладено Комп’єнське перемир’я - в лісі під Парижем Німеччина підписала з Антантою угоду про перемир'я, яка поклала край Першій світовій війні, що забрала життя 10 мільйонів солдатів і офіцерів різних національностей. Виплату останніх репарацій з часів Першої світової Німеччина завершила щойно в жовтні 2010-го.

Як і щороку, у першу після 11 листопада неділю, сотні тисяч британців візьмуть участь  в урочистостях на пошану військовослужбовців, які загинули в  двох світових війнах.

День Пам'яті за загиблими у війнах. Як це було торік. ФОТО

До недавнього часу особливе місце у відзначеннях займали нечисленні ветерани Першої світової війни - останній із них помер у лютому 2011 року.

Найважливіші урочисті заходи, за участю королівської родини, відбудуться перед пам’ятником Невідомому солдату в Лондоні. Символом відзначень є бутони червоних маків, які волонтери вручають ветеранам усіх воєн, у яких брала участь Великобританія.

 11 листопада британці прикрашають одяг штучними маками. Їх виробляє Британський королівський легіон

Напередодні, у своєму виступі в Імперському військовому музеї (Imperial War Museum) прем’єр-міністр Великобританії Девід Камерон прогололосив про намір свого уряду широко відзначити сторіччя Першої світової війни, яке припадає на 2014 рік. Прем’єр Камерон наголосив, що його уряд прагне "розвивати національну пам’ять, гідну цього історичного столітнього ювілею".

Саме Першу світову на Заході вважають найкривавішою з обох світових воєн. У Британії її називають просто - Велика війна. Цей конфлікт забрав життя мільйона британських громадян - удвічі більше, ніж Друга світова.

Чотирирічна державна програма заходів включатиме відзначення річниці вибуху війни у 2014, а також вшанування першого дня битви на річці Соммі, як найбільшої трагедії британської армії (2016 рік) та "День перемир’я" (2018 рік).

Планується також відзначення інших пам’ятних дат. На усі заходи уряд передбачає безпрецедентне фінансування у розмірі понад 50 млн фунтів стерлінгів протягом чотирьох років.

Росія теж хоче нагадати про подвиги імператорської армії в Першу світову

Основними партнерами уряду будуть Імперський військовий музей, комісія з охорони військових могил Співдружності і фонд "Heritage Lottery". Планується також залучення широкої громадськості та ініціатива неурядових організацій.

Варто додати, що до сторіччя початку Першої світової війни свої заходи вже розпочала Британська національна бібліотека, яка в рамках програми "Пам’ятаючи про Першу світову війну" та у співпраці із дванадцятьма іншими європейськими бібліотеками зробила доступними у мережі інтернет свої фото- та відеоматеріали про цю війну.

 У Великій війні воював і один із найпопулярніших британських письменників Джон Рональд Руел Толкін. В його "Володарі перстенів" є місцевість Мертві Болота, натхнена пейзажами боїв на Західному фротні Першої світової - з мертвими воїнами, які дивляться з трясини

Такий масштаб заходів під патронатом уряду британцям не видається зайвим. Так, згідно із соціологічними дослідженнями, проведеними нещодавно незалежною інституцією "British Future", лише 46% опитаних британців у віці 16-24 років відомо, що І світова війна розпочалась в 1914 році.

Лише 40% респондентів знали про те, що ця війна завершилась у 1918 році. Відповіді молодих людей коливались між 1800 і 1950 роками у першому випадку і 1910 та 1960 роками у другому.

12% британської молоді були впевнені, що перемога над Наполеоном під Ватерлоо (1815 рік) була саме під час Першої світової. А ще 11% вважали, що до Першої світової війни належить і битва під Босвортом (1485) - вирішальний бій громадянської "Війни Білої і Червоної троянд".

"Русское единство": Кутузов звільняв Крим від фашистів. ВІДЕО

У результаті соціологи зробили висновок, що британські школи повинні терміново змінити програму навчання про історію Першої світової війни.

Тут варто було б згадати про те, як політики зображають нашу історію, як змінюють підручники, як не можуть знайти "золоту середину" у висвітленні історичних подій в Україні... Але краще промовчимо.

Дивіться також:

1917: реконструкція різанини в болотах біля Іпру. ВІДЕО

Як села перетворюються на місячний ландшафт. Аерофотозйомка Першої світової

Танкіст Великої війни малював битви, в яких брав участь. ФОТО

Три історії кохання Першої світової в Україні

Всі матеріали за темою "Перша світова війна"

Причини масового полисіння дітей у Чернівцях влітку 1988 року

Взятися за написання цієї статті спонукали мене публікації, у яких протягом 30 років після трагедії, що зачепила багатьох чернівчан, продовжують поширювати брехню про причини масового полисіння у Чернівцях. І найголовніше, що змусило це зробити - передчасний відхід у вічність мого колеги по роботі та товариша - Анатолія Галіна, який у часи тоталітарного режиму не побоявся піти проти системи, завдяки зусиллям якого стали відомі справжні причини полисіння у Чернівцях влітку 1988 року.

"Редактор" Василь Мудрий і його "Діло"

У списку тих, кого дуже хотіли завербувати в 1930-ті роки працівники НКВД СССР, був тодішній голова Українського національно-демократичного об'єднання – найпотужнішої західноукраїнської парламентської партії і головний редактор найстарішої української галицької газети "Діло" Василь Мудрий.

Як Роман Шухевич-"Щука" тричі березневу Тису перепливав

Роман Шухевич був чудовим плавцем, чемпіоном українських національних змагань з плавання. У нього була цивільна мрія – до 40-річчя переплести протоку Ла-Манш. Готувався, тренувався, багато плавав. Але на практиці – довелось боротись з окупантами й тричі долати Тису. Не для того, щоб втекти від відповідальності. А для того, щоб виконати свій обов'язок вояка, борця за незалежну й соборну Україну.

Яким був радянський лад? Судження історика

Деякі експерти пов'язують оптимістичні для нас перспективи в російсько-українській війні з відходом Владіміра Путіна від влади. Однак він є надто пересічною фігурою, яка не заслуговує сполученого з нею терміну "путінізм". Ми повинні усвідомити самі і переконати союзників у тому, що Російська Федерація являє собою екзистенційну загрозу для всіх народів, які потрапили в орбіту Кремля. Конкретна фігура очільника російських панівних кіл – справа другорядна. Ця країна готова порушувати встановлений світопорядок за будь-яких умов.