Денні Кей: Українець, який розсмішив усю Америку

Денні Кей - один iз найвидатніших американських комедіантів, власник двох почесних Оскарів та трьох зірок на Алеї слави. кінокритики доcі називають його фільми серед найкращих, а глядачі – найсмішніших. Він народився у родині емігрантів із Катеринослава у 1913 році, і звали його Давидом Камінським.

У Сполучених Штатах неабияке пожвавлення довкола творчого спадку Денні Кея, 100-річний ювілей якого відзначається цими днями.

Влаштовуються фестивалі, кіномарафони та численні покази його фільмів, організовуються концерти та вручають нагороди його імені, знімається рімейк "Потаємного життя Волтера Мітті", де зіграє Бен Стіллер, а 18-е січня у Нью-Йорку оголошено офіційним днем Денні Кея.

Афіша "Потаємного життя Волтера Мітті". Фото поверху - Бен Стіллер на зйомках рімейку

Денні Кей (Danny Kaye) - один iз найвидатніших американських комедіантів післявоєнних років, власник низки премій та нагород, зокрема, двох почесних Оскарів та трьох зірок на Алеї слави, кінокритики досі називають його фільми серед найкращих, а глядачі – найсмішніших.

Денні Кей народився Давидом Даніелем Камінським, 18 січня 1913-го року в Брукліні у родині єврейських емігрантів із (Катеринослава) Дніпропетровська. Батьки залишили Україну за два роки до народження Денні, він став єдиним із трьох дітей, народженим у Сполучених Штатах.

Денні Кей, він же Давид Камінський

Після зміни кількох професій, Кей почав свою акторську кар’єру в так званих "єврейських Альпах", "Борщовому поясі" (штат Нью-Йорк) - на той час популярному місці відпочинку мігрантів з Російської імперії та інших східноєвропейських країн.

Вже у віці 22 років Кей пробується в кіно і грає у кількох короткометражках, де, зокрема, втілює персонажа на ім’я Ніколай Ніколайовіч. Кей і надалі у своїй кар’єрі не цурається втілювати героїв зі слов’янським походженням та навіть співати російською мовою.

Актор отримує почесного "Оскара" у 1955 році

Денні Кей оточує себе симпатичними жіночими персонажами, навіть епізодичні дівчата безсоромно хизуються своїми довгими ніжками та милими обличчями. Скромний та худорлявий Кей мало з ними гармоніює.

Власне, це одна з головних складових його образу. Він постійно "не на своєму місці", його постійно плутають з кимось, або доводиться когось вдавати. Хтивого пілота, найманого вбивцю, генерала, боксера, шпигуна, брата близнюка за яким полюють гангстери та подібне.

 Денні Кей виступає перед військовослужбовцями окупаційного корпусу США в Японії, 1945 рік. На сцені хтось написав "Офіцери, тримайтесь подалі! Це територія рядових і сержантів" :)

Логічним здається, що дійшло і до класика української літератури, в 1949-му Кей знімається в "Ревізорі" по Миколі Гоголю, випередивши першу радянську екранізацію на три роки.

У "Великому інспекторові" з Денні Кеєм події переносяться в наполеонівську Францію, а з головного героя роблять традиційного чесного шахрая, жертву обставин та поганих знайомств, якого приймають за імперського перевіряючого і намагаються улестити його догоджаннями та хабарами.

Загалом Кей грає в 17 повнометражних кінокартинах, не рахуючи короткометражні та телефільми, епізодичні ролі, надзвичайно популярні теле- і радіо-шоу власного імені. Більшість стрічок не обійшли увагою “Оскари” та “Золоті глобуси”.

Денні Кей у "Генеральному інспекторові" (1949 рік)

Проте серед фільмів є два особливо значимі для американської культури. Так "Придворного блазня" Американський кіноінститут називає серед сотні найсмішніших фільмів, а без "Світлого Різдва" і дотепер рідко обходиться святкова програма американських телеканалів.

Серед інших фільмів своєю драматичною силою вирізняється "Я і полковник" 1958-го року, де Кей втілює образ єврея з "польської" Городенки, яка у Івано-Франківській області. Події відбуваються у Франції часів Другої світової війни.

Стрічка в манері подорожньо-пригодницького кіно розповідає про втечу з-під фашистської загрози та, мимохідь, про всі людські трагедії та переживання.

Трейлер "Світлого Різдва" (1954)

За роль Денні Кей отримав чергового “Золотого глобуса”, знову як "комедійний актор". Проте довершений трагізм його героя достойний нагороди за драматичну роль і змушує численних шанувальників шкодувати, що їх кумир так мало реалізував себе поза сміхом та співом.

У "реальному" житті Кей всерйоз цікавився кулінарією. Його донька Дена розповідає: "Він мав 500 кулінарних книг і, будьте певні, всі їх прочитав". Він цікавився польотами, вивчився і пілотував літаками, був співвласником бейсбольної команди.

Після Другої світової творці "Супермена" запустило комікс на честь Денні Кея - "Веселун"

Проте ніщо не було таким важливим для нього, як робота з ЮНІСЕФ (Дитячий фонд ООН). Денні Кей започаткував традицію використовувати власну популярність задля допомоги обездоленим.

Продовжуючи починання Кея, тепер з ЮНІСЕФ працює ціла низка зірок, від футболіста Девіда Бекхема до співака Робіна Вільямса. І не тільки зірок, але це вже інша історія.

Саме Денні Кей отримував Нобелівську премію миру, коли її вручали організації ЮНІСЕФ. Цікаво, що його донька Дена, яка мала всі шанси реалізувати себе в шоу-бізнесі, натомість продовжила роботу батька у сфері благодійності.

 Денні Кей - посол ЮНІСЕФ. Він познайомився з керівником ООНівської організації Морісом Пейтом під час пасажирського польоту на трансатлантичному літаку, в якого загорівся двигун. Фото: guardian.co.uk

Тепер, у сторіччя від дня народження Денні Кея, найменше, що можна зробити - це розповісти про нього. 50 років тому Денні відвідав Московський кінофестиваль, і дізнався, що його фільми в Радянському Союзі не демонструвалися, проте знайшов втіху у тому, що мав змогу невпізнаваним спілкуватися з людьми.

Нині, коли Кей не потребує подібної анонімності, ситуація змінилася мало – він, як і його фільми, мало відомі на батьківщині.

Дивіться також:

Всі матеріали на тему "Кіно"

Всі матеріали на тему "Діаспора"

Всі матеріали на тему "США"

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.

"Звичайний фашизм": розбір тез про "священную войну" Росії проти України та Заходу

Один із важливих етапів у формуванні російської квазірелігійної доктрини "русского мира", яка за задумом має стати офіційною державною та релігійною ідеологією путінської Росії, відбувся 27 березня 2024 року. У цей день сталася знакова подія – у Залі церковних соборів Храму Христа Спасителя у Москві під головуванням Московського патріарха Кирила було офіційно затверджено "Наказ XXV Всесвітнього російського народного собору", який отримав назву "Настоящее и будущее Русского мира".

Німецька весна на Слобожанщині: війська кайзера та українські гайдамаки в спогадах місцевих

Весна 1918 року. Імперська армія Німеччини та Збройні сили Австро-Угорщини разом з Армією УНР звільняють Українську Народну Республіку від більшовиків. Українсько-німецький наступ пролягав через Слобожанщину і зупинився в районі села Лиски. Публікуємо спогади місцевих мешканців, які були свідками визволення Харківщини.