Як у світі відзначатимуть 100-ту річницю початку Першої світової війни

Майже вся територія нашої держави протягом 1914-18 років була неодноразово театром бойових дій багатьох армій. Чи вдасться Україні виробити свій власний погляд на цю непросту сторінку нашої історії?

28 липня 1914 року у місті Сараєво сербський студент Гаврило Принцип пострілами із пістолету убив спадкоємця австро-угорського престолу ерцгерцога Франца Фердинанда та його дружину.

Таким чином 16-річний член революційної організації "Молода Боснія" висловив протест проти анексії Австро-Угорською імперією Боснії та Герцеговини.

Це убивство дало поштовх до вибуху однієї із наймасштабніших та найкривавіших воєн людства – Першої світової.

У зв'язку із цим близько тридцяти країн Європи та решти світу домовились координувати свої зусилля щодо урочистостей із цієї нагоди. Наразі конкретики дещо бракує, але є вже перші пропозиції.

 28 червня 1914 року. Гаврила Принципа затримують після замаху на ерцгерцога Фердинанда. Через місяць, 28 липня, Австро-Угорська імперія оголосить війну Сербії. Протягом тижня до конфлікту долучаться Російська імперія, Британська імперія, Франція і Бельгія, пізніше до них приєднаються США, Греція, Португалія, Південна Африка, Японія та ще з два десятки країн, включно з Гондурасом і Китаєм. Германська імперія, Османська імперія і Болгарія виступлять на боці Австро-Угорщини. Через кілька років після початку війни Російської, Германської, Австро-Угорської та Османської імперії не стане. З обох боків загине 10 млн військовослужбовців

Очевидно, що кожна країна має свої важливі дати, пов'язані із її участю у Великій війні [так цей конфлікт називався до Другої світової і досі називається, скажімо, у Британії - ця країна втратила у Першу світову утричі більше солдат, ніж у Другу, 702 тисячі і 286 тисяч відповідно - ІП] і робить на них відповідні акценти.

Так, для Австрії знаковою є дата 28 червня 2014 року, коли виповниться річниця замаху на ерцгерцога Франца Фердинанда.

Великобританія традиційно відзначає дату завершення Першої світової війни у день підписання Комп'єнського перемир'я 11 листопада 1918 року.

 Штабний вагон французького маршала Фоша. 11 листопада 1918 року неподалік міста Комп'єн у вагоні було підписане перемир'я між Німеччиною та союзниками. Німеччина програла. У 1940 році Гітлер змусив французів підписати капітуляцію у цьому ж вагоні

Для США більш значущою датою є 1917 рік, адже саме тоді Америка вступила у активну фазу війни.

Для Нової Зеландії найважливішою подією є битва під Галліполі в 1915 році, де у висадці десанту взяли участь сотні представників цієї на той час британської колонії.

Турецька пісня про битву під Галліполі (1915) із кадрами хроніки. В ході майже року боїв війська Антанти намагалися узяти під контроль Дарданелльску протоку - вузенький шлях із Середземного в Чорне море. Османська імперія успішно відбилася.

Турків при цьому загинуло 75 тисяч, британців - 21 тисяча, французів - 10 тисяч, австралійців - 7,6 тисячі, новозеландців - 2,7 тисячі, індусів - 1,4 тисячі.

Однак, як твердять закордонні ЗМІ, попри наявні розбіжності у підходах, країни ЄС прагнуть уникнути драстичного поділу на країни-переможців (Франція, Великобританія) та країни, що зазнали у Першій світовій війні поразки (Німеччина, Австрія, Угорщина).

Скажімо, Австрія об'єктивно зацікавлена у тому, щоб якомога широко залучити до відзначень країни, які колись входили до складу Австро-угорської монархії, а також використати ювілей для посилення євроінтеграційних процесів у Балканських країнах.

 2 серпня 1914 року, Мюнхен. Адольф Гітлер разом із іншими австрійцями та німцями радіє повідомленню про вступ Німеччини у війну. Нещодавно з'явилося повідомлення, що фото може бути підробкою

Тому австрійська сторона пропонує наприкінці липня 2014 року в м.Сараєво (Боснія і Герцеговина) провести саміт країн Євросоюзу. На цей період у боснійській столиці планується також величний концерт Віденської філармонії.

Про свої плани з висвітлення подій сторічної давнини вже оголосив провідний австрійський телеканал ORF. Планується, що на його екрани вийдуть художні та документальні фільми, концертні програми та дискусії, присвячені ювілею.

Армія США в наступі проти німців в Аргонському лісі (на межі Франції та Бельгії). 1918 рік

Хітом телесезону повинна стати інтернаціональна документальна стрічка "Чотирнадцять щоденників Першої світової війни".

B основі сюжету лежать спогади та емоції звичайних людей різних національностей, які пережили усі страхіття світової катастрофи: австрійського солдата, шотландської медсестри, англійського офіцера, італійського фронтовика, австралійської піаністки, тощо. Перші серії телесеріалу вийшли на екрани у уже травні цього року.

Німецькі кулеметники на позиції

Грандіозний культурний проект у липні 2014 року під назвою "Сараєво — серце Європи" пропонує Франція. Такий захід мав би символізувати остаточне примирення народів країн ЄС. Основний меседж відзначень - "Ми зробили висновки із цієї війни. Національний егоїзм не повинен панувати у світі."

Так, у період між 21 та 28 липня 2014 року у боснійській столиці плануються численні культурницькі імпрези та наукові конференції. У програмі проекту – кінофестиваль, джазовий фестиваль,  арт і музейні заходи, спортивні змагання.

 Чехи і словаки, які служили у австрійській і німецькій арміях, після потрапляння у полон до союзників створили Чехословацький легіон - прообраз армії майбутньої Чехословаччини. У 1917 році легіонери зрозуміли, що Російська імперія, на боці якої вони служили, розвалилася. Восени 1917-го чехословаки допомогли Центральній Раді придушити більшовицький бунт у Києві. У грудні 1917 року вони стали частиною Чехословацьких легіонів у складі французької армії.

Оскільки на Захід можна було потрапити тільки морем, більшовики пообіцяли чехословакам вільний прохід і транспорт до порту Владивосток на Далекому Сході. Тому легіонери не перешкоджали більшовицькому походу армії Муравйова на Київ (січень 1918 року). У березні 1918-го легіонери витримали жорстокий бій із німцями під Бахмачем. Здаватися не було сенсу - в очах німців вони були державними злочинцями.

У травні 1918 року Чехословацький корпус підняв повстання проти більшовиків, узявши під контроль величезну територію уздовж Транссибірської залізничної магістралі. Восени 1920 року останній легіонер повернувся на батьківщину. На фото: кулеметний вагон панцирного потяга Чехословацького корпусу "Орлик", Уфа, 1918 рік

До слова, організатори дійства обіцяють сумістити відзначення ще одного непересічного ювілею -  — 30-річчя проведення у тодішньому югославському Сараєво Зимових олімпійських ігор 1984 року.

Також французи мають намір проводити широкі відзначення і у себе в країні. Так, за повідомленням французькиз ЗМІ, майже сто місцевих департаментів уже створили організаційні комітети із відзначення 100-річчя початку Першої світової війни. Окрім того, Франція готова відзначати увесь ювілейний період з 2014 до 2018 року.

 Шампань, 1916 рік. Експедиційний корпус Російської імператорської армії у Франції. У захисній формі - офіцери РІА, в синій - французи. У синіх галіфе з червоними лампасами - генерал Микола Лохвицький, майбутній діяч білогвардійського руху

Aктивність європейських держав не залишилась непоміченою. Уже зазвучали перші незадоволені голоси.

Так, президент Республіки Сербії у Боснії Мілорад Додік заявив, що насправді у кінці липня 2014 у Сараєво планується масштабна "антисербська" акція і звинуватив її організаторів у "перегляді історії Першої світової війни".

У листопаді 1915 року, після 15 місяців боїв із австро-угорською, німецькою і болшарською арміями військо Королівства Сербії здійснило виснажливий марш через албанські гори до Адріатичного моря, де чекали кораблі союзників. Під час маршу загинуло 150 тисяч солдат, про чию сумну долю розповідає найпопулярніша сербська пісня "Тамо делеко".

Загалом за 15 місяців сербської кампанії від куль, голоду і тифу вмерло близько 1 млн людей - чверть населення Сербії. Що характерно, Перша світова, яку своїм пострілом викликав Гаврило Принцип, реалізувала його мрію про об'єднану державу південних слов'ян - у грудні 1918 року на карті Європи з'явилася Югославія

Про наміри уряду Великобританії широко відзначити 100-річний ювілей Першої світової війни ще минулого року проголосив прем'єр-міністр Девід Камерон. Він наголосив, що кабінет міністрів прагне "розвивати національну пам’ять, гідну цього історичного столітнього ювілею".

Чотирирічна державна програма заходів включатиме відзначення річниці вибуху війни у 2014, а також вшанування першого дня битви на річці Соммі, як найбільшої трагедії британської армії (2016 рік) та "День перемир’я" (2018 рік). Планується також відзначення інших пам’ятних дат.

 Солдати союзників (британці або канадці) у Бельгії. Евакуація пораненого

На усі заходи уряд передбачає безпрецедентне фінансування у розмірі понад 50 млн фунтів стерлінгів протягом чотирьох років. Основними партнерами уряду будуть Імперський військовий музей, комісія з охорони військових могил Співдружності і фонд "Heritage Lottery". Планується також залучення широкої громадськості та ініціатива неурядових організацій.

Не залишиться осторонь відзначень також інша європейська країна – Бельгія, а саме її автономна частина Фландрія. Адже власне там велися жорстокі бойові дії за Іпрський виступ і територія цієї країни стала ареною трьох великих баталій в 1915 році. Тут в 1917 році було вперше застосовано хімічну зброю – гірчичний газ, сьогодні відомий як іприт.

Німецький поранений військовополонений (ліворуч) допомагає двом пораненим британцям вийти в тил. Ліворуч видно військово-польову вузькоколійку

Передбачається, що найбільш заполітизованим ювілей початку Першої світової війни буде у Росії. Керівник нещодавно створеного Історичного товариства, голова Державної Думи РФ Сергій Наришкін заявив, що "Відзначення найбільш значущих ювілейних дат в історії Росії буде одним із пріоритетів діяльності Російського історичного товариства і першим із відзначень буде 100-річчя від початку Першої світової війни".

 Перша світова стала початком для багатьох нових країн і армій. На фото: підрозділ Робітничо-селянської червоної армії на марші, з амуніцією Російської імператорської армії

У зв'язку із ювілеєм планується встановлення у Москві пам'ятника "Героям Першої світової війни" та створення відповідного музею.

Зважаючи на це, виникає запитання, як Україна буде відзначати 100-річчя Першої світової війни? Майже вся територія нашої держави протягом 1914-18 років була неодноразово театром бойових дій багатьох армій.

 Українські Січові стрільці - складова українського війська, з амуніцією австро-угорської армії. 1914-18 рр. Фото: reibert.info

Чи вдасться Україні виробити свій власний погляд на цю непросту сторінку у нашій історії? Чи ми знов підемо у фарватері історичних концепцій північного сусіда, який неодмінно використає ювілей для пропаганди "Русского мира"?

На жаль, як і досі, у питанні історичної політики ми пасемо задніх. Проект указу президента України "Про заходи у зв'язку з 100-ми роковинами початку Першої Світової війни 1914-1918 років" досі не підписано.

 Армія Гетьманату (Українська Держава) - складова українського війська, з амуніцією Російської імператорської армії. 1918 рік

Але справа навіть не у цьому. Наразі відсутня дискусія у фаховому історичному середовищі про вплив Першої світової на долю України.

Історична Правда розпочинає цикл публікацій, приурочених до 100-річного ювілею Першої світової війни та її значення для української історії.

Дивіться також:

У британських школях думають, що Перша світова - перемога над Наполеоном

1917: реконструкція різанини в болотах біля Іпру. ВІДЕО

Як села перетворюються на місячний ландшафт. Аерофотозйомка Першої світової

Танкіст Великої війни малював битви, в яких брав участь. ФОТО

Три історії кохання Першої світової в Україні

Російський антиквар розкопував могили Першої світової на Закарпатті?

На Львівщині відкрили обеліск солдатам Першої світової. ФОТО

Помер останній ветеран Першої світової війни. ФОТО

Всі матеріали за темою "Перша світова війна"

На могилі Алли Горської

2 грудня 1970 року на Київщині виявили тіло жорстоко вбитої Алли Горської. Поховали художницю у Києві на Берковецькому кладовищі. Її похорон перетворився в акт громадянського спротиву. Публікуємо текст Євгена Сверстюка, який він написав після смерті Алли Горської. Сверстюк виголосив його на похороні, згодом прощальне слово надрукували у пресі та поширили на Заході.

Про Невідомого Солдата

Є вислів "війна закінчиться тоді, коли буде похований останній солдат". Він далекий від реальності. Насправді жодна війна не закінчена. Тому могила невідомому солдату - це важливий символ, адже це пам'ятник усім - і тим, хто поки що невідомий, і тим, кого ми ніколи не знатимемо по імені.

Пам’яті Ольги Стокотельної: "Нехай назавжди твоє добре ім’я буде між людьми"

В історії українського Руху опору 70-80 років ХХ століття особливе місце належить Ользі та Павлові Стокотельним – особам, які були відданими ідеалам вільної та незалежної України й поєднали своє життя з відомими дисидентами, правозахисниками Надією Світличною та Миколою Горбалем. У квітні цього року Ользі та Павлові мало б виповнитися 162… Саме так двійнята Стокотельні рахували свої роки. Та не судилась. 20 грудня 2023 року Ольга покинула цей світ. Цьогоріч Павло вперше за 81 рік буде свій день народження зустрічати сам.

Як співробітники КГБ намагалися зробити з Івана Багряного «червоного»

У 1950–1960-х роках органи МГБ/КГБ СССР намагалися схилити до співпраці, відмови від антирадянської діяльності й повернення до Радянського Союзу діячів культури, науки і літератури, які опинилися в еміграції. А в разі невдачі розробляли заходи з їх компрометації і навіть ліквідації. Одним із об'єктів такої оперативної розробки був відомий політичний діяч і письменник Іван Багряний.